LMBTQ-aktivisták robbantásos merénylettel fenyegették meg a Harry Potter-könyvek szerzőjét,  J. K. Rowlingot. Erről az írónő közösségi oldalán számolt be a Twitteren. Rowling korábban kritikus hangot mert megütni a nemsemleges mosdók létjogosultságával és a nemváltoztató műtétekkel kapcsolatban.

Egy nagyon szép csőbombát kívánok neked a postaládádba

- olvasható azon a képernyőfotón, amely az egyik halálos fenyegetésről készült, és Rowling megosztott a közösségi oldalán - írja a Ripost. A brit írónő a bejegyzéshez írt válaszában úgy fogalmazott, hogy az ilyen és ehhez hasonló fenyegetések elől csak a nyilvánossághoz tud menekülni.

Rowling mostanában Robert Gailbraith álnéven ír, és már sokadik alkalommal fogalmazott meg kritikát az LMBTQ-lobbival, a gyerekek nemátalakító műtéteivel és a transzneműek által követelt nyelvi cenzúrával szemben. A mostani halálos fenyegetések kiváltó oka például azt volt, hogy az írónő szerint veszélyt rejthet magában az a gyakorlat, amikor az egyenlőség nevében transzneműeket (magukat nőnek gondoló biológiai férfiakat) engedünk be a női mosdókba.

J. K. Rowling tavaly kiállt egy állásából kirúgott nő mellett is, aki azt állította, hogy az emberek nem változtathatják meg a biológiai nemüket. Ezek után vették össztűz alá Rowlingot, akit transzfóbnak bélyegeztek, a műveit elégették, a közösségi felületeit elárasztották gyűlölködő hozzászólásokkal, a kiadókat pedig arra szólították fel, hogy bontsanak szerződést az írónővel (az utóbbi követelésük végül csak Rowling népszerűsége, és a cégek profitéhsége miatt nem hozott eredményt).

A gyűlöletáradat után az írónő úgy reagált, hogy nem kér bocsánatot, kitart az elvei mellett, és őszintén aggódik az újvonalas transzmozgalom miatt, mivel félti a szólásszabadságot, és fél, hogy túl sok fiatal dönt a nemváltás mellett. Teszi mindezt azért, mert nem biztos benne, hogy a nemátalakító műtét mellett döntők közül mindenki transznemű, és álláspontja szerint az emberek többsége pszichés okokból hoz visszafordíthatatlan testi változásokkal járó döntéseket - írja a lap.