Az északnyugat-nigériai hatóságok közölték, hogy kiszabadítottak 100 nőt és gyermeket - főként csecsemőket szoptató anyákat -, akiket banditák raboltak el - írta meg a BBC.

A csoportot június 8-án rabolták el Zamfara államban. Az incidens során négy ember meg is halt.

Zamfara állam kormánya közölte, hogy váltságdíj fizetése nélkül engedték szabadon őket, de további részleteket nem közölt.

A  kiszabadultakat most orvosi vizsgálatnak vetik alá, és kihallgatják őket, mielőtt visszatérnek otthonaikba.

Több, mint száz elrabolt embert sikerült kiszabadítani Nigériában- illusztrációForrás: AFP/Kola Sulaimon

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak az emberrablások a régióban

2020 decembere óta több mint 1000 embert raboltak el. A legtöbbjüket később szabadon engedték, állítólag váltságdíj fizetése után, de néhányukat sosem látták viszont.

A Boko Haram iszlamista fegyveresek által 2014-ben Borno államban a Chibok középiskolából elrabolt 276 diáklány nagy nyilvánosságot kapott elrablása óta több fegyveres csoport is tömeges emberrablásokba kezdett.

Muhammadu Buhari elnök utasította a hadsereget, hogy Zamfarában és a szomszédos Kaduna és Katsina államokban fokozottabban lépjen fel a bűnbandák és az iszlamista szervezetek ellen.

A hét elején egy elleni rajtaütés során a nigériai légierő egyik repülőgépét lelőtték, a pilóta úgy élte túl a támadást, hogy katapultált a gépből és a földet érés után biztonságba menekült.