A delta koronavírus-variáns által súlyosan érintett Portugáliában a tanévkezdetig be kívánják oltani a 12-17 éves korosztályt - közölte szerdán António Costa kormányfő a parlamentben.

A miniszterelnök hozzátette, hogy várják az egészségügy-minisztériumhoz tartozó Egészségügyi Hivatal engedélyét, és készek "közel 570 ezer fiatalt beoltani augusztus 14. és szeptember 19. között".
A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában mintegy 6,3 millió ember kapta meg a védőoltás első adagját és 4,3 millió mindkettőt. Az ország augusztus közepére a felnőtt lakosság 73 százalékát teljesen, 82 százalékát pedig az első adaggal be kívánja oltani - monda a szocialista kormányfő.

A célkitűzések elérése érdekében a kormány tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal nagyobb mennyiségű vakcina előrehozott szállításáról - mondta szerdán Marta Temido egészségügy-miniszter.

IllusztrációForrás: Sputnik via AFP/Gustavo Valiente

Az uralkodóvá vált, először Indiában azonosított delta variáns az elmúlt hetekben a fertőzések számának ugrásszerű növekedését idézte elő. Az elmúlt 24 órában 13 halálesetet is jelentettek, azaz március közepe óta a legtöbbet az egészségügyi hatóságok adatai szerint. Az országban 4376 új fertőzöttet regisztráltak, ebből 1744-et Lisszabon térségében.

Február eleje óta szerdán volt a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma, holott Portugáliában szigorú karanténintézkedések vannak érvényben. A kormány éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a fokozottan érintett településeken. Ugyanitt kibővítette a védettségi igazolvány használatát a szállodák, illetve a hét végén az éttermek igénybe vételéhez.