A közép-kínai pusztító áradásokban már legalább harminchárom ember meghalt. Jelenleg a romok takarítása zajlik Henan tartományban és annak fővárosában, Csengcsouban - írja a Guardian.

A közép-kínai Henan tartományban a regisztrált napi csapadékmennyiség történelmi rekordot döntött, a tartomány székvárosában, Csengcsouban lezúduló eső pedig az elmúlt hatvan év legsúlyosabbja.

Az eső elárasztotta a város utcáit, leállt a metróközlekedés megrongálta a gátakat és víztározókat. Sok helyen beszakadt az út, ás legalább egy kórház áram nélkül maradt.

A hatóságok szerint legalább 200 ezer embernek kelet elhagynia az otthonát, de az esőzés az áradás több mint hárommillió embert érintett.

Meteorológiai előrejelzés szerint a héten folytatódni fognak a esőzések a térségben.

Ahogy az Origo is megírta, a dél-kínai Kuangtungban 14 építőmunkás halt meg, amikor csapdába esett egy elárasztott alagútban.

Honan tartományba szerda este, csütörtök napközben több ezer mentő dolgozik, mert az áradások miatt víz alá kerültek az utak, és embereket és teherautókat is elsodort az ár. A hatóságok szerint megnehezíti a munkájukat a bizonytalan és pontatlan időjárási előrejelzés.

A meteorológiai szolgálat szerint három nap alatt esett le egy évnyi csapadék, ilyen még nem fordult elő, és az egy óra alatt lezúduló víz mennyisége is 70 éves rekordot döntött.

A halálesetek közül legalább egy tucat metrón történt, ugyanis legalább 1000 ember rekedt a vagonokban, állomásokon. Felvételeken látszik, hogy az emberek a mellkasig érő vízben kétségbeesve fogódzkodnak a kapaszkodókban.

A kínai kormány arra utasította a helyi hatóságokat, hogy azonnal javítsák meg, és korszerűsítsék a városi árvízvédelmet, és a metrohálózatot is.

Kétségek merültek fel a metrohálózat biztonságáról is, amit 2013-ban adtak át. Sokan nem értik, hogy miért közlekedett a legnagyobb esőben. A Henan Business Daily újság beszámolója szerint bár az állomás munkatársai azt mondták, hogy mindenkit evakuáltak, ez biztosan nem lehet igaz, mert egy férfi ezután beszélt a feleségével, aki az egyik kocsiban rekedt. A nő elmondta, hogy a víz csaknem a nyakáig ér, és a többi utassal együtt, már nehezen kapnak levegőt.

A tartományi időjárási központ az állami médiának elmondta, hogy két nappal korábban jelentést adott ki a várható nagymennyiségű esőről.

De máshol is komoly károkat okozott az ár, Lojang városában a helyi hatóságok szerint a nagy mennyiségű víz miatt a gát bármikor összeomolhat. A Kínai hadsereg csapatokat küldött a helyszínre, hogy segítsenek a védekezésben.

Gonyi városban is komoly károkat okoztak az áradások, és földcsuszamlások, legalább négy ember meghalt.

Sokan attól tartanak, hogy Kína egyik legnagyobb tartományában komoly kihívást fog okozni a katasztrófa utáni újjáépítés. Csak Csengcsouban 12 millió embernek ad otthont.