A belgiumi flamand közösség konzervatív, flamand nacionalista politikai elveket valló pártjának, az Új Flamand Szövetségnek (N-VA) a vezetője, Bart De Wever ismét arról beszélt, hogy legfőbb célja, hogy Belgium felosztását követően a függetlenné váló Flandriát egyesítené Hollandiával.

De Wever a belga-flamand televízió, a Kanaal Z adásában ismertette az N-VA hosszú távú céljait. "Már 1993-ban is a Nagy Hollandia létrejöttét támogattam, és ezt az álmomat, hogy egy nap minden holland anyanyelvű ember újra egy nagy nemzet része legyen, azóta sem adtam fel" - jelentette ki az interjúban a pártvezető, aki a nagy holland nemzettel kapcsolatban elmondta, hogy Flandria és Hollandia egyesülésével a világ egyik legerősebb gazdasági tömörülése is létrejönne. Érvelése szerint Antwerpen és Rotterdam, mint Északnyugat-Európa legfontosabb kereskedelmi kikötői, ugyanis már egy ország gazdaságát erősítenék.

Nagy-Hollandiát hozna létre az Új Flamand Szövetség (N-VA) vezetője, Bart De WeverForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck/Nicolas Maeterlinck

Mint ismert, Flandria egykor Hollandia része volt, majd 1585-ben, a nyolcvanéves háború (más néven németalföldi szabadságharc) idején szakadt le az ország északi részéről, és maradt spanyol uralom alatt az arrasi unió részeként (a mai Belgiummal, Luxemburggal és Franciaország északi részével együtt). De Wever ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy

ha egy újraegyesítés eredményeként dél-hollandiai lakosként halhatnék meg, boldogabban halnék meg, mint belgaként.

A flandriai tartományok elszakadásának elképzelése régóta feszültséget eredményez Belgiumban. Emlékezetes, 2010-ben az ország nyolc hónapos kormányválságot élt át, mert a két terület politikusai nem tudtak megegyezni az országot irányító koalíció létrehozásáról.