Elnézést kért csütörtökön Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságírók előtt, amiért az ország - a kormány előzetes ígéretei ellenére - elmaradt a koronavírus elleni oltási kampányban, a vírus gócának számító Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke pedig leszögezte: az emberek csakis az oltások révén élhetnek ismét korlátozások nélkül.

A 25 milliós Ausztráliában mostanáig naponta kevesebb mint 150 ezer oltást adnak be, sokkal kevesebbet, mint más fejlett országok, jóllehet Canberra azt közölte, hogy az elkövetkezendő hetekben érkező Pfizer- és Moderna-oltóanyagok segítségével az év végére sikerül beoltani a felnőtt lakosságot.

Mindeközben az ország legnépesebb államának számító Új-Dél-Walesből csütörtökön 124 új fertőzöttet jelentettek. Ez 16 hónapja a legtöbb, és a helyi egészségügyi hatóságok az esetszámok további növekedését valószínűsítik.

A lassú oltási tempó miatt kritizálták az ausztrál miniszterelnökötForrás: AFP/Saeed Khan

A fertőzések többségét az állam fővárosából, az immár negyedik hete vesztegzár alatt lévő Sydney-ből jelentették. Glady Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke azt mondta, számítanak rá, hogy a fertőzöttek száma tovább nő, de később a korlátozások hatására reményeik szerint csökkenésnek indulnak. Hozzátette:

a vakcina a szabadság ára.

Újabb korlátozásokat kellett bevezetni Ausztráliában a delta variáns miatt

A szomszédos Victoria államban a szigorú korlátozások már második hete tartanak, ám csütörtökön 26 új fertőzöttet regisztráltak, néggyel többet, mint előző nap.

Szerdán vesztegzárat hirdettek ki Dél-Ausztráliában is, a korlátozások előreláthatólag egy hétig tartanak.

Sydney az egyik koronavírus gócpont AusztráliábanForrás: AFP/Saeed Khan

Az azonnali lezárások, a gyors kapcsolatfelvétel és a szigorú közösségi távolságtartási szabályok betartása eddig segítettek Ausztráliának abban, hogy a többi fejlett országéhoz képest alacsonyabb legyen a vírusbetegek száma.

Idén azonban, jóllehet az ország lakosságának több mint fele él járványügyi korlátozások alatt, a hatóságoknak sokkal nehezebb dolguk van a vírus jóval fertőzőbb - delta - variánsa miatt.

A megszorítások érzékenyen érintik az ország gazdaságát is: Josh Frydenberg kincstárnok azt mondta, a szigorítások naponta mintegy 300 millió ausztrál dollárnyi (67 milliárd forint) veszteséget okoznak.