Legalább 18 fogoly meghalt két börtönlázadásban Ecuadorban, és többen megsebesültek, köztük rendőrök is - közölte az ország büntetés-végrehajtási intézeteit felügyelő országos szervezet (SNAI) csütörtökön.

A szerda éjjel kitört zavargások egyikét a délnyugati Guayaquil melletti börtönből jelentették, a másikat pedig - amelyben további 35 fogoly megsebesült - az ország középső részén található Latacungából.

A hatóságok közlése szerint a börtönökben azóta helyreállt a rend.

Ecuadori katonák próbálnak rendet tenni egy börtönlázadás után- a kép illusztrációForrás: AFP/Jose Sanchez Lindao


Korábban sajtóforrások arról adtak hírt, hogy a Latacunga melletti börtönlázadás során robbanásokat is lehetett hallani, a közösségi médiára pedig több kép felkerült megölt foglyokról.

Szinte mindennaposak a kirívóan erőszakos cselekmények a büntetésvégrehajtási intézményekben

Az ecuadori börtönökben nem először fordulnak elő véres lázadások, amelyeket többnyire az egymással rivalizáló bandák bebörtönzött tagjai közti viták robbantanak ki, illetve a bűnszervezetek azon törekvései, hogy megszerezzék az ellenőrzést egyes börtönökön belül.

A latin-amerikai ország legfőbb börtöneiben, Guayaquilban és Cotopaxiban tavaly februárban egy nap alatt 79-en haltak meg lázongásokban.

A büntetés-végrehajtási intézményekben kitört lázadások miatt sokan bírálják a hatóságokat, és azt vetik a szemükre, hogy képtelenek rendet tartani a foglyok között.