Merényletet kíséreltek meg Madagaszkár elnöke ellen

Andry Rajoelina, madagaszkár
President of the Republic of Madagascar Andry Rajoelina (C) arrives the Queen's Palace of Manjakamiadana, in the upper city of Antananarivo, on November 6, 2020. - The Queen's Palace of Manjakamiadana has been rebuilt by the Malagasy state 25 years after it was destroyed by a fire. (Photo by Mamyrael / AFP)
Vágólapra másolva!
A madagaszkári hatóságok merényletet hiúsítottak meg az ország elnöke, Andry Rajoelina ellen, és többeket, köztük külföldieket letartóztattak - jelentette be csütörtökön az ország főügyésze helyi idő szerint szerda este.
Vágólapra másolva!

Berthine Razafiarivony tábornok elmondta, hogy a kedden, az állambiztonság veszélyeztetésének gyanújával letartóztatottak - akik között diplomáciai források szerint ketten francia állampolgárok - az elnök mellett több, madagaszkári közéleti személyiséggel végezni akartak.

Hozzátette, hogy a nyomozás mostani szakaszában egyelőre nem árulhat el további részleteket.

Nem sokkal korábban, június 26-án, Madagaszkár függetlenségének ünnepén a hatóságok azt közölték, hogy merényletet akadályoztak meg Richard Ravalomanana rendőrminiszter ellen.

Merényletet kíséreltek meg Andry Rajoelina, Madagaszkár miniszterelnöke ellen Forrás: AFP/Mamyrael

Rajoelinát 2019-ben iktatták be hivatalába, miután az alkotmánybíróság nem adott helyt a választásokon alulmaradt riválisa, Marc Ravalomanana választási eredményekkel kapcsolatos panaszának.

A 2002 és 2009 között hivatalban lévő, korrupciós botrányba keveredett Ravalomananát széleskörű tömegtüntetéseket követően, a főváros Antananarivo akkori polgármestere, Rajoelina buktatta meg a hadsereg segítségével.

A nemzetközi közösség a hatalomátvételt követően megvonta a Madagaszkárnak szánt támogatásokat. Rajoelina akkor 2014-ig volt hivatalban, majd 2018 decemberében megnyerte az elnökválasztást.

A 25 millió lakosú Madagaszkár Afrika legszegényebb államai közé tartozik. Az ország lakosságának közel 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.