Ukrajnában is felbukkant a delta variáns

Ukrajna, koronavírus, Covid-19
People wearing protective face masks amid the COVID-19 coronavirus epidemic walk in the center of Kyiv, Ukraine on 28 December 2020. (Photo by STR/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hat koronavírusos betegnél igazolta az elsődleges teszt az ukrán főváros egyik kórházában azt, hogy a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsával fertőződött meg.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a mintákat elküldték az egészségügyi minisztérium kijevi laboratóriumi központjába, hogy erősítsék meg a vizsgálati eredményt, amelyet külföldről beszerzett

új, kifejezetten a delta variáns kimutatására alkalmas tesztekkel diagnosztizáltak a kórházban.

Valentina Hinzburg, a kijevi adminisztráció egészségügyi osztályvezetője elmondta, hogy a betegek, akiknél kimutatták a delta variánst, életkorban nagyon eltérnek egymástól, van köztük 21 éves és 72 esztendős páciens is.

Az egész országban hivatalosan eddig négy esetben mutatták ki a delta variánst.

Idős nők Kijevben Forrás: NurPhoto via AFP/Danil Shamkin/NurPhoto/Danil Shamkin

Ukrajnában a járvány terjedése ismét stagnál

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 726-tal 2 246 656-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, vagyis 71-gyel több fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az előző napon.

Az áldozatok száma 21-gyel 52 790-re emelkedett, míg a megelőző napon 13-an haltak bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségbe. Eddig 2 183 003-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint ötszázan. Az aktív betegek száma így megint nőtt, több mint kétszázzal 10 863-ra.

Kórházba 402 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 508 volt. A legtöbb új beteget, 246-ot ismét az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 843 899-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 555 859-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 120 090 embert oltottak be, ami új rekord az országban.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a védőoltás felvételére sürget - a kép illusztráció Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közben elmondta, hogy a kijeviek közül bárki, aki betöltötte a 18. életévét, felveheti a védőoltást csütörtöktől a Nemzetközi Kiállítási Központban létesített tömeges oltóponton, péntektől pedig a kerületi oltóközpontokban.

Kétfajta oltóanyag közül választhatnak a fővárosiak: a Sinovac és a Moderna vakcinájából.

Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója egy tévéműsorban biztosított afelől, hogy a vírus delta variánsa megjelenése miatt nem szigorítanak a karanténkorlátozásokon a fővárosban. A szakember ugyanakkor a járvány újabb fellángolását jósolta augusztus végére, amikorra az emberek hazatérnek a nyaralásból.