Állampolgári kezdeményezés indult Finnországban azért, hogy betiltsák a nemi identitás korrekcióját.

A július 19-én indított kezdeményezést az elmúlt pár napban mintegy 18 ezren írták alá. A cél az ilyen terápiák büntethetőségének megteremtése. A népi kezdeményezés jogintézménye 2012 óta létezik Finnországban. Eddig összesen 1155 állampolgári kezdeményezést indítottak, ebből 48 esetében gyűlt össze a szükséges 50 ezer aláírás, ebben az esetben a parlamentnek foglalkoznia kell a kérdéssel. Ezekből mindössze két esetben született jogszabály: az azonos neműek házasságának engedélyezéséről és az anyasági törvényről.

A nemi identitás korrekcióját a Finn Pszichiátriai Társaság 2021. június 15-i nyilatkozatában egyértelműen elítéli, és azt felelőtlen, az emberi jogokat súlyosan sértő és a modern pszichológiának ellentmondó gyakorlatnak nevezi.

Súlyos korlátozás

Az Iltalehti nevezetű finn újság 2018-ban vizsgálódott a kérdésben. A téma akkor annak kapcsán került a közbeszédbe, hogy a Pori Jazz fesztivál akkor frissen kinevezett igazgatója a homoszexualitást a kábítószerfüggőséghez hasonlította, amelyből szerinte keresztény hitre jutva ki lehet gyógyulni. Az igazgatót nyilatkozata miatt elbocsátották. Az igazgató (Aki Ruotsala) korábban a kereszténydemokrata párt ifjúsági szervezetének elnöke volt, és személyes ismerőseire, barátaira hivatkozva közölte, hogy a keresztény hitre jutás több esetben is segített különböző függőségektől való megszabadulásban, és bár elismerte, hogy a kábítószerfüggőség nem ugyanaz, mint a homoszexualitás, de a szabadulás mindkettőtől hasonló életmódváltást igényel, amihez a keresztény hit segítheti el az embert.

Ruotsala emellett 2011-ben támogatásáról biztosította a Halászháló nevű keresztény médiaszolgáltató Ne hagyd magad! című kampányát, amelynek középpontjában egy Anni nevű 20 éves lány beszél arról, hogy biszexuális volt, de meggyógyult, miután hívő lett.A kampányt rengeteg támadás érte a médiában, és 2018-ban sok zenész bejelentette, hogy Ruotsala miatt bojkottálni fogja a Pori Jazzt. Az igazgatót végül elbocsátották, amit ő a véleményszabadság és a vallásszabadság súlyos korlátozásának nevezett. 

Nagy küzdelem

Az Iltalehti ezzel az üggyel kapcsolatos 2018-as cikke végül arra jutott, hogy bár a homoszexualitást 1981 óta Finnországban nem definiálják betegségként, sok vallási közösség továbbra is arra törekszik, hogy azonos nemű tagjai iránt vonzódókat heteroszexuálissá alakítsa. Ilyen „terápiákra" elsősorban vallási közösségeken belül kerül sor. A Vallások Áldozatait Támogató Egyesület ügyvezetője szerint az ilyen áttérítés különösen a karizmatikus keresztény körökben elterjedt, de a szexuális kisebbségek el nem fogadása megtalálható a lutheránus és az ortodox egyház konzervatívabb köreiben is, valamint a keresztény megújhodási mozgalmaknál, mint a lestadianizmus, a pünkösdi mozgalom, a szabadegyház, az iszlám, a mormon vallás és a Jehova tanúi. A lap által megkérdezett szexuálterapeuták véleménye az, hogy az ilyen áttérítési kísérletek alapvetően eredménytelenek és károsak az egyén önképére, önértékelésére, pszichés és testi állapotára. A Valvira, a szociális és egészségügyi ágazat engedélyezési hatósága 2013-ban megtiltotta, hogy egészségügyi szakemberek szakmai tevékenységük részeként korrekciós terápiát folytassanak. A szabad időben végzett ilyen tevékenység azonban nem tilos.

A szexuális és nemi kisebbségek jogaiért küzdő Seta egyesület mentális erőszaknak tartja a korrekciós terápiát.

Jani Toivola, a Zöldek parlamenti képviselője már 2018-ban kérte a kormányt, hogy minősítse törvényellenesnek a korrekciós eljárásokat.