Lövöldözés volt a meggyilkolt haiti elnök temetésén

Horizontal
Soldiers of the Armed Forces of Haiti guard carry the casket of slain President Jovenel Moďse before his funeral on July 23, 2021, in Cap-Haitien, Haiti. - Moďse, 53, was shot dead in his home in the early hours of July 7. (Photo by Valerie Baeriswyl / AFP)
Vágólapra másolva!
Lövések dördültek el azt követően, hogy pénteken megkezdődött a bő két hete fegyveresek által meggyilkolt Jovenel Moise néhai haiti elnök temetése a karibi ország északi részén található Cap-Haitienben.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield vezette amerikai küldöttség megszakította látogatását röviddel azután, hogy lövöldözés tört ki a környéken. Azonnal távozott a helyszínről Helen La Lime, az ENSZ haiti különmegbízottja is.

A temetés előtti pillanatokban a tömeg "gyilkost" kezdett skandálni Léon Charles haiti rendőrfőnök megérkezésekor, mások pedig azt, hogy "hol van Jovenel?".

A rendőrség körülzárta a Moise koporsójának helyet adó sátor területét, és könnygázt vetett be, miközben a távolban az égő gumiabroncsokból felszálló füstfelhőt lehetett látni.

Az érzelmektől fűtött és feszült hangulatú temetési szertartás a meggyilkolt elnök felesége, Martine Moise - aki megsebesült a férje elleni támadásban - megérkezését követően vette kezdetét, miközben a tömeg "igazságot" követelt, majd egyebek között azt skandálta, hogy "kössük fel őket", "égessük el őket", illetve "megölték Jovenelt, mi megválasztjuk Martine-t".

Jovenel Moise temetése Cap-Haitienben 2021. júliua 23-án Forrás: AFP/Valerie Baeriswyl

A karibi országban uralkodó feszültség szerda, a háromnapos gyász első napja óta tart. Moise hívei és ellenzői között egyaránt akadnak olyanok, akik azt állítják, hogy az elnök meggyilkolása egy "összeesküvés" volt a fővárosi, Port-au-Prince-i székhelyű elit részéről a szegény, fekete többség ellen.
Csütörtökön tüntetők a fővárosból Cap-Haitienbe vezető utakat zártak le barikádokat emelve, amelyeket meggyújtottak. Egy hidat felgyújtottak, majd lövések dördültek el, miközben tiltakozók szétszóródtak szerte a városban, igazságszolgáltatást követelve a gyilkosság ügyében. Tiltakozók tüzet nyitottak egy étteremnél, megtámadtak egy külföldi operatőrt, és kövekkel hajigáltak egy diplomáciai járművet. A biztonsági őrök tüzet nyitottak, majd elmenekültek.

Délután a Port-au-Prince-i Nagyboldogasszony-templomban tartott gyászszertartáson a gyülekezet egyes tagjai szintén igazságszolgáltatást követeltek, sőt, egyesek annak a meggyőződésüknek adtak hangot: a néhai elnököt nem lehet eltemetni addig, amíg nem szolgáltatnak igazságot.

Moise-t július 7-én fegyveresek gyilkolták meg rezidenciáján, az indíték egyelőre nem ismert.

Az elnökgyilkosság káoszba taszította a már amúgy is súlyos problémákkal küzdő karibi országot, ahol a bandák közötti, egyre fokozódó erőszak ezreket tett földönfutóvá, és visszavetette a gazdaságot az amerikai kontinens legszegényebb országában.