Repülővel szállítják el a transzszibériai vonatok utasait, akik a pénteki hídomlás miatt a veszteglő szerelvényeken rekedtek - közölte az orosz állami vasúttársaság Telegram-csatornáján szombaton.

Az első charterjárattal 103 utast vittek a Bajkálontúli határterület fővárosába, Csitába, onnan pedig a nyugati irányba közlekedő vonatokhoz. A nap folyamán még egy repülő érkezik, vasárnap pedig további három, de közúton is megszervezik az utasok elszállítását, valamint élelemmel és ivóvízzel látják el őket.

A heves esőzések miatt kialakuló árvizek alámosták a transzszibériai vasútvonal mindkét vágányát a Bajkálontúli határterületen, pénteken pedig összeomlott egy vasúti híd Nyizsnyaja Kuenga közelében, és emiatt leállt a vonatközlekedés. Vlagyimir Putyin vezetésével a nemzetbiztonsági tanács is foglalkozott a helyzettel, az államfő utasította a kormányt, hogy felügyelje a helyreállítási munkálatokat és az áradásokkal sújtott települések megsegítését.

A transzszibériai vasút a világ leghosszabb vasútvonala, építése százharminc éve, 1891. május 31-én kezdődött, és 1916 októberében fejeződött be. Jelenlegi hossza 9289 kilométer, a vonal kétvágányú, teljes hosszán villamosított. A vasút két kontinensen fut keresztül, Európában 1777, Ázsiában 7512 kilométeren, a 87 megálló között öt olyan nagyváros is van - Moszkva, Perm, Jekatyerinburg, Omszk és Novoszibirszk -, amelynek lélekszáma meghaladja az egymilliót.