Mintegy 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát az áradások miatt a Fülöp-szigeteken

áradás fülöp-szigetek
Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigeteki hatóságok ezreket evakuáltak az áradások miatt az ország fővárosának, Manilának az agglomerációjából szombaton.
Vágólapra másolva!

A trópusi viharral érkező, napok óta tartó heves monszunesők a környékbeli tartományokban is megemelték a víz szintjét. A több mint 13 millió lakosnak otthont adó manilai agglomeráció egyes részein derékmagasságig állt a víz, és számos út vált használhatatlanná. Más térségekben földcsuszamlásokra és a házak tetejéig érő árvízre panaszkodtak.

A nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség szerint

mintegy 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Többségük Manila egyik áradások által gyakran sújtott külvárosában, Marikinában él. A hatóságok ideiglenesen evakuációs központokban helyezték el őket, de jelezték: közben nehezen tudnak ügyelni a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartására.

- figyelmeztetett Marcelino Teodoro, Marikina polgármestere. Teodoro szerint a közeli hegységekben évek óta zajló illegális fakitermelés és a Marikina folyó eliszaposodása okozza a folyamatos áradásokat a városban.

Eközben

Baguio városában életét vesztette egy helyi lakos pénteken, miután rádőlt egy fa a taxira, amelyben utazott

- közölte a rendőrség. A járműben tartózkodó két másik ember megsérült.

A Manilától délkeletre található Albay tartományban

a hatalmas hullámok felborítottak egy teherhajót.

A tízfős legénységét sikerült kimenteni a vízből a rendőrség, a tűzoltók és a helyiek segítségével - közölte a parti őrség.

A több mint 7600 szigetből álló Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz trópusi vihar söpör keresztül. Meteorológusok figyelmeztettek, hogy a Csendes-óceán felmelegedése miatt a viharok hevesebb esők kíséretében erősebbekké válnak.

A Fülöp-szigetek eközben Ázsia egyik koronavírussal legfertőzöttebb térsége. Az ország hatóságai az elmúlt időszakban szigorították az óvintézkedéseket, hogy megfékezzék a delta variáns terjedését.

Indonézia után a Fülöp-szigeteken a legnagyobb a koronavírus fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma Délkelet-Ázsiában. A helyi hatóságok 1,54 millió fertőzöttet és 27 131 áldozatot regisztráltak.

Az elmúlt hetekben világszerte ítéletidő tombolt: Kínában, Indiában és Nyugat-Európában áradások, míg Észak-Amerikában erdőtüzek pusztítottak.