Az elmúlt héten közel 200 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Franciaországban a napi átlagokat tekintve, és rendszeresen 20 ezer fölött van a naponta azonosított új megbetegedések száma is. A hatóságok viszont továbbra sem tesznek semmit az olyan előre be nem jelentett megmozdulások ellen, mint a mai párizsi, ahol oltásellenesek és vírustagadók gyűltek össze a védettségi igazolvány ellen demonstrálni. A tüntetők között nagy számban fellelhetőek szélsőbaloldali aktivisták, valamint az Antifa tagjai is.

A Le Figaro szerint a demonstráció kezdetekor rendkívül kevés rendőrt vezényeltek a helyszínre, pedig várható volt, hogy a tüntetők a korábbihoz hasonlóan most is agresszíven viselkednek majd, ez pedig be is következett. A tüntetők gyakorlatilag elfoglalták a Champs-Élysées-t, közülük pedig többen is a kormány megdöntését követelték.

Párizsban a délutáni és kora esti órákban többször is összecsaptak a rendőrök az oltásellenes tüntetőkkel, akik között Antifa tagok és szélsőbaloldali aktivisták is voltak. A rendőröknek vízágyút is be kellett vetniük a tömeg ellen. A beszámolók szerint rég nem látott erőszak és valóságos utcai harcok tomboltak Párizs belvárosában, eddig kilenc embert tartóztattak le a hatóságok.

Eközben rohamosan nő a koronavírus-fertőzöttek száma az országban.

Az elmúlt napokban rendszeresen van 20 ezer fölött az újonnan azonosított megbetegedések száma. Az egyre romló járványügyi adatok legfőbb oka, hogy Franciaországban a lakosság jelentős része tartozik az oltásellenesek és a vírustagadók táborába, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy az országban nincs elég vakcina és csak nagyon lassan halad az oltási kampány. A legfrissebb adatok szerint az új koronavírus-fertőzöttek 96 százaléka nem volt beoltva.

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik:

A képre kattintva galéria nyílik.Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy