Túszejtők elengedtek 28 diákot, akiket július 5-én hurcoltak el az északnyugat-nigériai Kaduna állam egyik bentlakásos iskolájából, de 81 gyereket továbbra is fogva tartanak - közölte vasárnap John Hayab tiszteletes, aki részt vett a fiatalok kiszabadítása érdekében folytatott tárgyalásokon.

A Kaduna déli részén található baptista iskola alapítójának tájékoztatása szerint egy másik 28 fős csoportot két nappal a túszejtést követően engedtek el az emberrablók.

Mohammed Jalige, Kaduna állam rendőrségi szóvivője szerint a gyerekeket Sabon Gaya településén engedték el szombat este. Israel Akanji, a nigériai baptista gyülekezet elnöke újságíróknak elmondta, hogy az egyház nem fizetett váltságdíjat, ugyanakkor arról nem szólt, hogy esetleg a szülők így tettek volna.

A nigériai hatóságok szerint váltságdíjat követelő banditák felelősek a történtekért. A mostani eset nyomán tizenhárom iskolát zárattak be határozatlan időre a térségben.

Az észak-nigériai Niger államban fegyveres banditák túszul ejtettek egy közvetítőt, aki egy másik diákrablás ügyében tárgyalt váltságdíjról.

A bűnözők két hónapja 136 diákot hurcoltak el egy medreszéből. Abubakar Alhassan, a Korán-iskola igazgatója szerint a szülők és az iskola is tárgyalásokat folytatott a túszejtőkkel a diákok szabadon engedéséről.

Alhassan szerint a bűnözők harmincmillió naira (22 millió forint) váltságdíjat követeltek. Mint mondta, több család megvált a tulajdonától és az iskola is hozzájárult a váltságdíjhoz, de a követelt összeget nem tudták előteremteni, így a bűnözők foglyul ejtették a helyi közösség tárgyalásokat folytató tagját.

Semmink sem maradt és a gyermekeink továbbra is fogságban vannak

- panaszolta Ibrahim Salihu, két elhurcolt gyerek apja.

Nigériában rendszeresek a tömeges emberrablások, december óta ez már a tízedik eset.  

Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója szerint az említett időszakban legalább 950 diákot hurcoltak el nigériai iskolákból. Hozzátette, hogy csak az utóbbi 6 hétben ötszáz fiatalt raboltak el négy incidens során az afrikai ország központi és északnyugati részén.

Ehhez folyamodnak többek között a térségben aktív iszlamista terroristák is, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze vagy öngyilkos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.