Felfüggesztette a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt vasárnap éjjel a tunéziai elnök, miután az országban erőszakba torkolló tiltakozások voltak az ország gazdasági helyzete és a koronavírus-járvány kezelése miatt.

Szaíd Kaisz államfő az állami médiában közzétett nyilatkozatában bejelentette: maga gyakorolja majd a végrehajtó hatalmat, és új kormányfőt fog kijelölni.
Sokakat megtévesztett a képmutatás, a hazugság és a népet megfosztották jogaitól" - jelentette ki Kaisz. "Figyelmeztetek mindenkit, aki fegyvert akar fogni, hogy ha valaki csak egyetlen lövést is lead, arra a fegyveres erők is így fognak válaszolni" - tette hozzá. Az elnök azt is bejelentette, hogy az összes parlamenti képviselő mentelmi jogát is felfüggeszti. 

Szaíd Kaisz felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnökötForrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Tunisian Presidency

Ezrek vonultak az utcára

A bejelentés után Kaisz támogatói autókkal lepték el a főváros, Tunisz utcáit, és dudálni kezdtek. Nap közben a tikkasztó hőség és a kijárási korlátozások dacára ezrek vonultak fel, a kormány távozását, a parlament feloszlatását és új választásokat követelve. A tiltakozók a parlament meghatározó ereje, az Újjászületés Mozgalom (En-Nahda) székházát is megrohamozták. A rendőrök könnygázt is bevetettek és több embert őrizetbe vettek.

Ezrek vonultak az utcákraForrás: AFP/Fethi Belaid

Rásid Gannúsi parlamenti elnök, az En-Nahda vezetője a bejelentést követően azzal vádolta meg Kaiszt, hogy "puccsot hajt végre a forradalom és az alkotmány ellen". "Álláspontunk szerint intézményeink továbbra is állnak, és az En-Nahda támogatói valamint a tunéziai nép meg fogja védeni a forradalmat" - hangoztatta Gannúsi.

Rendkívüli intézkedés

Az elnök az alkotmány 80. cikkére hivatkozva jelentette be intézkedéseit. A 80. cikk azt mondja ki, hogy az ország biztoságát, függetlenségét vagy intézményeinek működését fenyegető közvetlen veszély esetén az elnök rendkívüli intézkedéseket hozhat, miután egyeztetett a kormányfővel és a parlament elnökével és értesítette az alkotmánybíróság elnökét. Az alaptörvény értelmében ilyenkor a parlament folyamatosan ülésezik és az elnök nem oszlathatja fel, továbbá a kormány ellen sem nyújtható be bizalmatlansági indítvány.

Az országnak hét évvel az új alkotmány elfogadása után sincs alkotmánybírósága, mert nem sikerült megállapodni a bírák kinevezéséről.

2011-ben Tunéziában kezdődött az arab világon végigsöprő, arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő autoriter rezsimek ellen. Tunéziában a megmozdulások révén sikerült elmozdítani hivatalából az országot több mint 20 éven át irányító Zejn el-Abidin ben Alit, és megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert, ám a rendszerváltás a jólétet nem hozta el, ami miatt sokan továbbra is elégedetlenek.