LMBTQ-hallgatók egy csoportja pert indított az Egyesült Államokban, mely a keresztény főiskolákat fenyegeti. Ha sikerrel járnak, számtalan diák eshet el attól, hogy vallása szerinti iskolában tanulhasson, de az iskolákat is a bezárás fenyegetné. Egy keresztény szervezet szerint a per egy hosszú távú stratégia egyik eszköze - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Keresztény főiskolák ellen egyetemek jelenlegi és volt LMBTQ-hallgatói indítottak csoportos keresetet az Egyesült Államokban.  

Ha az LMBTQ-lobbi akarata érvényesül a perben, akkor annak katasztrofális következményei lehetnek az egyházi iskolák számára (illusztráció)Forrás: Thinkstock

Arra kérik az eugene-i kerületi bíróságot Oregon államban, hogy állapítsa meg, hogy alkotmányellenes, hogy a vallási intézmények kivételt kapnak, és rájuk nem vonatkozik a kilencedik cikkely szerinti emberi jogi törvény.

A kilencedik cikkely tiltja a nemi alapú megkülönböztetést minden olyan oktatási programban, amely szövetségi támogatásban részesül. A törvény azonban mentességet ad a vallási szervezetek által működtetett oktatási intézmények számára, ha a törvény alkalmazását nem tudják összehangolni az intézmény vallási tételeivel.

Ha az LMBTQ-csoport keresetének helyt adnak, az azt jelenti, hogy a jövőben a diákok nem tudnak szövetségi pénzügyi támogatást felhasználni tanulmányaikhoz, így vagy másik iskolát kell keresniük, vagy többet kell fizetniük, vagy elesnek a továbbtanulás lehetőségétől.

Ha a felperesek akarata érvényesül ebben a perben, annak katasztrofális következményei lehetnek az egyházi iskolák számára, és azok számára is, akik ilyen iskolában szeretnének tanulni, jelentette ki Mark Lippelmann, az Alliance Defending Freedom szervezet tanácsosa.

Hozzátette, ha az LMBTQ-csoport eléri, amit szeretne, akkor egyetlen tanuló sem használhatná fel szövetségi ösztöndíját vagy diákhitelét egy olyan iskolában, ahol keresztény doktrínák alapján tanítanak nemi- és szexuális erkölcsről. A beiratkozások számának csökkenése pedig veszélyezteti az iskolák létét is.

Az LMBTQ hallgatói csoport tagjai azért indították a pert, mert állításuk szerint a megnevezett 29 oktatási intézményben szorongást, depressziót és félelmet éreztek, amikor – egyébként saját döntésük alapján – ott tanultak.

A per kapcsán több keresztény szervezet is felszólalt. Todd Chasteen, a Samaritan's Purse nevű szervezet alelnöke szerint  a per egy eszköze annak a hosszú távú célnak, hogy kialakítsák a narratívát, miszerint a keresztény főiskolák barátságtalanok, bigottak és diszkriminálják az LMBTQ-közösséget. 

Az Alliance Defending Freedom szervezet tanácsosa, Mark Lippelmann azt is kiemeli, hogy a keresztény iskolák hallgatóit nem szabad azért büntetni, mert olyan iskolába akarnak járni, ahol széles körűen tanítanak vallási meggyőződésekről.

Mint fogalmaz, 

megdöbbentő, amit a felperesek el akarnak érni: egy országos rendelkezést, mely megszüntetné a vallási védelmet, a hívő emberek számára.