Több mint két tucat amerikai nagyváros demokrata párti polgármestere magán biztonsági őröket fizet közpénzből a saját védelmére, miután csökkentették - vagy bejelentették, hogy csökkenteni fogják - a rendőrség költségvetését - adta hírül egy új jelentés, amely az amerikai Forbes magazinban jelent meg - írta az MTI.

A lap az Open the Books! (Nyitott könyvelést!) nevű szervezet összeállítását közölte, amelyből kiderül: a polgármesterek milliókat költenek az adófizetők pénzéből a saját és munkatársaik személyi védelmét ellátó őrző-védő szolgálatokra. 

A demokrata vezetésű tagállamokban és városokban kiterjedt tüntetések és zavargások zajlottak annak érdekében, hogy vonják meg vagy drasztikusan csökkentsék a rendőrség költségvetését.Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Spencer Platt

A szervezet az információszabadságra vonatkozó törvényre hivatkozva kérte ki 25 amerikai nagyváros adatait.

A jelentés leszögezi: miközben a bűnözés erősödik az Egyesült Államokban, "országszerte 25 amerikai nagyváros" tette magáévá azt a követelést, hogy csökkentsék a helyi rendőrség költségvetését. "Defund Police" nevű mozgalomnak. A követelést a radikális baloldali Black Lives Matter nevű mozgalom fogalmazta meg először és több demokrata párti politikus is támogatásáról biztosította.

A Forbes kiemelte: a rendőrség költségvetésének megnyirbálása - amely köztisztviselők biztonságának adófizetői dollárokból finanszírozott védelmével párosul - csakis demokrata párti polgármesterek által irányított városokban fordul elő". Ilyen városok például New York, Baltimore, Chicago, Denver, San Francisco, vagy San Diego.

Lori Lightfoot Chicago polgármesternője.Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Chicago városa 2015 és 2020 között 17,3 millió dollárt (5,19 milliárd forint) költött "meg nem nevezett városi tisztségviselők" személyi védelmére. Lori Lightfoot chicagói polgármester azon állítása ellenére, hogy ő maga nem támogatja a rendőrség költségvetésének csökkentését, az adatok azt mutatják, hogy a város 2020-ban megszüntetett 400 rendőri állást, miközben a városvezető személyi védelmének költsége minden idők legmagasabb összegét érte el: 22 személyi testőr részére 3,4 millió dollárt (1,02 milliárd forint) fizettek ki.

San Franciscóban 2015 és 2020 között 12,4 millió dollárt (3,72 milliárd forintot) költöttek London Breed polgármester személyi biztonságára, áll a jelentésben, miközben a városvezetés döntése nyomán két év alatt 120 millió dollárt (36 milliárd forintot) vontak el a városi rendőrség költségvetéséből. Az összeget egészségügyi programokra fordítják.

New York-ban a 2020-as Black Lives Matter zavargások közepette követelelték a rendőrség finanszírozásának a csökkentését.Forrás: REUTERS/Jeenah Moon

New York-ban a városvezetés döntése nyomán 1 milliárd dollárral (300 milliárd forint) csökkentik a városi rendőrség 6 milliárd dolláros (1800 milliárd forintos) költségvetését, amelyből 354 millió dollárt (106 milliárd forint) a hivatalos bejelentés szerint mentálhigiénés és hajléktalanokat segítő szolgáltatásokra, valamint oktatási tevékenységre fordítanak. Bill de Blasio New York-i polgármester személyi biztonságára 358 ezer dollárt (107 millió forintot) költöttek adófizetői pénzből a jelentés szerint.

A jelentés kapcsán a Breitbart News megjegyezte: nemcsak városvezetőket védenek az adófizetők pénzéből hanem egyes tanácsnokokat is. A lap Los Angeles város önkormányzatának elnöke, Nury Martinez 2020 nyarán erőteljesen szorgalmazta a helyi rendőrség (LAPD) költségvetésének csökkentését, miközben az ő házát egy külön megfizetett rendőri egység vigyázta.