Pusztító tájfun érheti el Kína keleti tartományait, ezért elővigyázatosságból több mint 300 ezer embert evakuáltak, visszafordították a kereskedelmi hajókat és leállították az építkezéseket. A legmagasabb, vagyis vörös riasztást adták ki Pekingben, ahol kedden törölték a vasút-és légi járatok egy részét.

Az idén hatodik Kínát elérő tájfun, az In-fa kedd reggelre Csöcsiang tartomány felől az északabbra fekvő Csiangszuba haladt tovább erős széllökésekkel és jelentős csapadékkal a nyomában. Csiangszuban a hatóságok hétfő délutánig több mint 335 ezer embert költöztettek át lakhelyeikről ideiglenes szálláshelyekre. A tartomány kikötőibe mintegy 19 ezer hajó tért vissza, csaknem nyolcezer cég függesztette fel a tevékenységét, építkezéseket állítottak le és látogatóhelyeket zártak be átmenetileg.

Anhujban a helyi kormányzat közlése szerint több mint 27 ezer tisztségviselőt jelöltek ki az árvízmegelőzési munka koordinálásra, és mintegy 240 ezer fős mentőosztagot állítottak készenlétbe.

Esernyőt tart egy nő az utcán, miután megérkezett az óránként 140 kilométeres sebességű In-Fa tájfun SanghajbaForrás: MTI/AP/Chen Si

A kínai főváros három északi illetve északkeleti kerületében a legmagasabb fokú, vörös riasztást adott ki a meteorológiai hatóság az esők miatt. A felhőszakadások az előrejelzések szerint csütörtökig folytatódnak Pekingben. A városból közlekedő vasút-és légi járatok egy részét kedden törölték.

A múlt hét során a kínai partokhoz közeledő tájfun súlyos áradásokat okozott a közép-kínai Honanban. A tartomány székhelyén, Csengcsouban az áradások halálos áldozatainak száma 71-re emelkedett, miután újabb holttesteket emeltek ki a városnak a lezúduló eső által elárasztott egyik metróalagútjából. A lent rekedtek közül tizennégyen meghaltak, a mentőcsapatok több mint 500 embert menekítettek ki a felszínre. A városban jelenleg is zajlanak a helyreállítási munkák. Az áradások súlyos gazdasági károkat okoztak Honanban.