Kiújult a háború az azeri-örmény határon, hárman meghaltak

TOPSHOTS Horizontal WAR AND CONFLICT TRENCH SOLDIER BORDER NATIONAL FLAG
Soldiers walk in a trench at a border check point between Armenia and Azerbaijan near the village of Sotk, Armenia, on June 18, 2021. (Photo by Karen MINASYAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb azeri-örmény összecsapás tört ki a két ország határán szerdára virradóan, a tűzpárbajban három örmény katona meghalt, kettő megsebesült, míg azeri oldalon két katona sebesült meg hivatalos közlések szerint.
Vágólapra másolva!

Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy a harcok az Azerbajdzsánnal közös határ északkeleti szektorában törtek ki, és még kora reggel is folytatódtak, jelenleg is tartanak.

- áll az örmény védelmi hatóság sajtószolgálata által kiadott közleményben.

Az azeri védelmi tárca ugyanakkor arról számolt be, hogy fegyveres erőik folytatják az örmények elleni megtorló akciókat Kelbajar körzet térségében, ugyanis - a minisztérium állítása szerint - k

ülönböző irányokból, kézifegyverekből és gránátvetőkből tűz alá vették őket.

A lövésektől két azeri katona megsebesült, életük nincs veszélyben - tették hozzá. Az Örményország területén lévő polgári objektumok állítólagos megrongálódásáról szóló jelentések valótlanok és kizárólag dezinformációs jellegűek - szögezte le az azeri minisztérium.

Katonák az azeri-örmény határnál június 18-án Forrás: AFP/Karen Minasyan

Az örmény külügyminisztérium egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az ország a nemzetközi joggal összhangban minden katonai és politikai eszközt felhasznál az Azerbajdzsánnal közös határon kialakult helyzet súlyosbodásának elkerülésére.

A tavalyi hegyi-karabahi háború utóhatásaként az örmény Szjunik és Gegarkunik tartományok határtérségében május 12-e óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be.

Május 27-én Azerbajdzsán közölte, hogy elfogott hat örmény katonát, amikor szabotázsakció céljából megpróbálták átlépni a határt. Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de hangsúlyozta, hogy nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen.