Szigorításokat vezet be Franciaország a delta variáns terjedése miatt

Párizs, Franciaország, koronavírus, covid-19
Párizs, 2020. december 31. Sorban álló emberek egy alkoholos italokat árusító üzlet előtt Párizsban 2020. december 31-én. A koronavírus-járvány miatt éjszakai kijárási tilalom van érvényben Franciaországban, és nem tartják meg a szilveszteri ünnepségeket sem. MTI/EPA/Mohamed Badra
Vágólapra másolva!
Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatti korlátozó intézkedéseket előíró törvény augusztus 9-én lép életbe, a tengerentúli megyékben viszont ismét kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot - közölte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a koronavírus elleni oltás első adagját a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka már megkapta, és a franciák fele mindkét adagot felvette,

a kormány megítélése szerint a járványhelyzet napról napra súlyosbodik a fertőzőbb delta variáns terjedése miatt.

A delta variáns az új esetek immár kilencven százalékát okozza.

- hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Elmondta, hogy a delta variáns már az egész ország területét érinti.

Új korlátozásokat vezet be Franciország - a kép illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy három tengerentúli francia megyében, Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken szerda éjfélkor kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot, hogy "minden szükséges intézkedést meg lehessen hozni a helyi egészségügyi intézmények védelmében, amelyek gyorsan leterhelődhetnek" a koronavírusos fertőzöttek miatt.

A szigeteken az átoltottság alig 15 százalékos, és a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma több mint 1700. A riasztási szintet a kormány eredetileg ötvenben jelölte meg, az előző járványhullámok idején pedig 250 volt a küszöb a lezáráshoz.

Újabb korlátozásokat, rendkívüli állapotot vezet be Franciország

A rendkívüli állapot keretében a kormány ismét korlátozhatja az emberek szabad mozgását, és helyi lezárást is elrendelhet.

A vészhelyzet már érvényben van az Antillákon a Guadeloupe-pal szomszédos Martinique szigetén, és Réunion szigetén az Indiai-óceánban.

Franciaország európai területén viszont csak augusztus 9-én lépnek életbe az újabb korlátozások.

"Az alkotmánytanács jelezte, hogy augusztus 5-én mond véleményt (a már megszavazott törvényről), amelyet azt követően kihirdetünk úgy, hogy az augusztus 9-től lépjen életbe" - mondta a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy eleinte lesz egy alkalmazkodási időszak, amikor a hatóságok toleránsak lesznek, nem fognak büntetni, hanem segíteni fogják az intézményeknek az átállást.

Oltás nélkül a gyerekeknek nem mehetnek iskolába - a kép illusztráció. Forrás: AFP/Pascal Guyot

A törvény értelmében a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező lesz bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, a vásárokban.

Ingyenesen biztosít antigén és PCR tesztet az állam

A PCR és az antigén teszt is ingyenes a francia állampolgárok számára, s a pozitív tesztet produkálóknak visszatérítik a közlekedési járművekre előre megváltott jegyeket.

A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) és a sportolásra alkalmas helyeken kormányrendelettel már július 21-én érvénybe lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont később sem fog vonatkozni.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány. A törvény rendelkezik az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről szeptember 15-től, és a fertőzöttek számára a hatósági karantén előírásairól is.

A törvény ellen a baloldali ellenzék kért normakontrollt az alkotmánytanácstól, mert álláspontjuk szerint több intézkedés is sérti az egyéni szabadságjogokat.

A kormány is benyújtott egy hasonló kérelmet, amely viszont azt hivatott igazolni, hogy valamennyi intézkedés megfelel az alkotmány alapelveinek.

Az oktatási tárca időközben bejelentette, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől kezdve a be nem oltott 12-17 éveseknek otthon kell maradniuk abban az esetben, ha kontaktszemélyek, s digitális formában folytathatják az oktatást. A beoltott tinédzserek viszont akkor is bejárhatnak az iskolába, ha fertőzött közelébe kerültek. Az osztályokat viszont egyetlen fertőzött esetén be fogják zárni.

"Ez természetesen erős ösztönző az oltáshoz" - mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a France Info hírrádióban.

Annak érdekében, hogy minél több tanuló vegye fel az oltást, az iskolakezdéskor 6-7 ezer oltóközpont nyílik az oktatási intézményekben vagy azok közelében.

A 6 és 11 év közöttiek számára nem változnak a szabályok az előző tanévhez képest: egyetlen fertőzött esetén az osztályt egy hétre bezárják.
A maszkviselés a jövő tanévben is kötelező az intézményekben a tanulók és a tanárok számára is.

Növekszik az új fertőzöttek száma

Kedden országosan csaknem 27 ezer új esett jelentettek, amire április vége óta nem volt példa.

A kórházakban a több mint két hónapig tartó csökkenés után lassan emelkedni kezdtek a mutatók.

Jelenleg 7137 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 557-et az elmúlt 24 órában vettek fel, és 24 óra alatt 121 súlyos beteggel 978-ra emelkedett az intenzív osztályon ápoltak száma.