Sorra adják meg magukat az LMBTQ-propagandának az amerikai bíróságok

Az Egyesült Államok 10. kerületi fellebbviteli bírósága
Az Egyesült Államok 10. kerületi fellebbviteli bírósága Denverben,Colorado államban
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok 10. kerületi fellebbviteli bírósága hétfőn kimondta azt, hogy egy Colorado államban élő keresztény webdesignernek olyan weboldalakat is kell készítenie amelyek sérthetik a vallási meggyőződését – írta a The Blaze. Az a máig rendezetlen alkotmányossági kérdés, hogy a vallási meggyőződésük ellenére a vállalkozóknak el kell-e vállalniuk megbízásokat, újra az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé kerülhet.
Vágólapra másolva!

A bíró testület 2-1 arányban hozta az ítéletet és a rendelkezéseik értelmében Lorie Smith felperesnek, aki a 303 Creative webdesign cég alapítója, ezentúl olyan különböző tartalmakat és weboldalakat is kell készítenie amelyek ellentmondanak a vallási meggyőződésének.

Az Egyesült Államok 10. kerületi fellebbviteli bírósága Denverben, Colorado államban Forrás: Facebook

A bíróság szerint abban az esetben, hogy ha heteroszexuális pároknak szóló tartalmakat készít a művész, akkor kötelező módon készítenie kell olyan termékeket is, amelyek az azonos neműek házasságáról szólnak, mivel erre kötelezi őt Colorado állam diszkrimináció ellenes törvénye.

– mondta John Bursch az Alliance Defending Freedom (ADF) nevű vallási jogvédő szervezet jogásza aki Smith-t képviselte a jogvitában.

A coloradói diszkrimináció-ellenes törvény megtiltja, hogy a szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások megtagadjanak az egyéntől vagy egy csoporttól árukat vagy szolgáltatásokat csak azért, mert valamely kisebbség tagjai.

A vitatott törvényre hivatkozva többször megbírságolták Jack Philips coloradói cukrászt, aki világhírnévre tett szert azzal, hogy a keresztény értékrendjére hivatkozva megtagadta azt, hogy egy olyan tortát készítsen el amely egy azonos nemű pár házasságára készült volna, majd később egy másik esetben megtagadta azt, hogy egy transznemű személy nemváltoztató műtétje alkalmából készítsen tortát.

Philips első ügye az amerikai Legfelsőbb Bíróságig jutott és az ügy 2018-ban azzal zárult, hogy a meghurcolt cukrásznak adtak igazat a bírák.

A kérdés az, hogy képes lesz-e győzni a szólás- és lelkiismereti szabadság a legfelsőbb szinteken az LMBTQ-lobbival szemben? Forrás: shutterstock.com

Az ítélet szerint az őt megbírságoló polgárjogi bizottság vallásellenes magatartást tanúsított a férfival szemben, továbbá megállapították, hogy egy magánvállalkozásnak joga van vallási alapon dönteni bizonyos kérdésekben.

Philips meghurcoltatása és jogvitája miatt Smith egy végrehajtást megelőző kifogást emelt a coloradói diszkrimináció-ellenes törvény ellen, mivel úgy gondolta, hogy ha azonos nemű párok házasságának alkalmából kellene weboldalt vagy egyéb grafikákat készítenie, az megsértené a vallásos meggyőződését a házasság intézményéről. A 303 Creative nevű cégével nyitni szeretett volna az esküvői szolgáltatások piacára és ezt megelőzően jogi garanciát szeretett volna a bíróságtól arra, hogy a cége honlapjára egy olyan nyilatkozatot helyezzen el amelyben egyértelműen megtagadja az olyan megbízásokat amelyek ellentétesek a keresztény hitével.

A bírói tanács liberális többségét képviselő Mary Beck Briscoe bírónő állásfoglalása szerint Colorado államnak nyomós érdeke fűződik ahhoz, hogy megvédje a marginalizált csoportok tagjainak a méltóságát és piaci érdekeit. A bíró szerint, hogy ha Smith számára megengednék, hogy tiszteletben tartsa a vallásos meggyőződését azáltal, hogy megtagadja az azonos nemű pároktól a szolgáltatásait, azzal szükségszerűen az LMBTQ fogyasztókat egy alsóbbrendű piacra taszítaná, mivel

Smith egyedi szolgáltatásai máshol nem elérhetőek az LMBTQ közösség számára.

A bírói testület konzervatív kisebbségi tagja, Timothy Tymkovich főbíró terjedelmes érvelése szerint,

a többségi ítélet jelentős kormányzati beavatkozást jelent a szólás, a vallás és a lelkiismeret kérdéseibe.

Véleménye szerint Smith meggyőződését az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya védi és figyelmeztetett arra, hogy a többségi véleményt képviselő bírók érvelése nagymértékben kiterjesztené a kormány hatalmát a művészetek és a szólásszabadság felett.

A konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság valószínűleg Lorie Smithnek fog igazat adni a kérdésben Forrás: Getty Images via AFP/2021

Ez a jogeset jól szimbolizálja az egyre növekvő szakadékot az alkotmány által biztosított hit pluralizmusa és a diszkrimináció-ellenes törvények vallási alapú beszédre vonatkozó korlátozásai között. A Lorie Smithet képviselő konzervatív jogvédő csoport, az Alliance Defending Freedom közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán annak érdekében, hogy egy kedvező, végleges döntés születhessen a vallásos szakemberek védelmének az érdekében.

A coloradói cukrász 2018-as Legfelsőbb Bírósági ügye szűkre szabott volt és elkerülte a legfontosabb kérdés tisztázását:

hogy hogyan lehet egyensúlyt teremteni a vallási véleménynyilvánítás és a diszkrimináció ellenes törvények között.

– tette fel a kérdést John Bursch, az AFD jogvédője.

Amióta 2012-ben elkezdődött Jack Philips ügye, sok provokáció érte az Egyesült Államokban élő keresztény közösséget. Az óriási médiafigyelmet követően célzottan provokatív megrendelésekkel (gyakran LMBTQ jogvédő csoportok támogatásával) fordultak a keresztény szakemberekhez, hogy visszautasításaik esetén pert és kártérítést kényszerítsenek ki a hitvalló keresztényektől.

Az LMBTQ jogokat támogató csoportok „óriási döntésként" üdvözölték a bíróság liberális ítéletét, mivel szerintük a testület helyesen egyensúlyozott a szólásszabadság alkotmányos garanciái és kereskedelmi szférában történő megkülönböztetés ellen.

A híres Lambda Legal LMBTQ-jogvédő szervezet jogásza Jennifer C. Pizer elmondta, hogy ez a kérdés szerinte nem tortákról, weboldalról vagy virágokról szól. Elmondása alapján a mostani jogvitában a Lambda Colorado állam védelmében egy támogató beadványt nyújtott be a bíróságra. Szerinte a jogvita arról szól, hogy megelőzzék azt, hogy az LMBTQ emberek becsapott ajtóknak, szolgáltatás megtagadásának és nyilvános megaláztatásnak legyenek kitéve.

A Lambda közreműködésével egy LMBTQ jogvitában a múlt héten sikeresen elérte azt, hogy Nyugat-Virginia államban ismét sportolhassanak férfiak a lány sportcsapatokban ha nőnek (transzneműeknek) vallják magukat.