Tizenegymillió euró értékű európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt, amely Európában a legnagyobb - jelentették be szerdán Bukarestben.

Cristian Ghinea beruházási és Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter egy szerdán közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a projekt három alappillérre épül.

Egyrészt megtörténik a medveállomány genetikai felmérése külföldi szakemberek bevonásával,

ami példátlan az olyan nagy medvepopuláció esetében, mint a romániai.

Viszonylag nagy pontossággal megállapítják a medvepopuláció nagyságát, annak korosztály és ivar szerinti összetételét.

Megkezdődik a medveállomány felmérése Romániában - a kép illusztráció.Forrás: AFP/Armend Nimani

 

A módszer abból áll, hogy előre meghatározott útszakaszokon genetikai mintát (ürüléket vagy szőrt) gyűjtenek, amelyekből el lehet kerülni a többször számlálás veszélyét.

Menhelyt is létrehoznak a vadonban élni képtelen medvék számára

A felmérés másik alappilére egy 60 hektáros menhely létesítése,

ahova azokat a medvéket fogják áttelepíteni,amelyeket valamilyen okból - ideiglenesen vagy véglegesen - nem lehet visszaengedni a természetbe.

A projekt harmadik eleme ezer villanypásztor felszerelése mezőgazdasági területek és méhészetek köré. A projekt keretében mobil és fix villanypásztorokat is ki fognak próbálni.

Túlszaporodott a medveállomány Romániában

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot.

Azóta egyre több a medvetámadás, ezért a román kormány elfogadott múlt szerdán egy olyan sürgősségi rendeletet,

amely végső esetben lehetővé teszi az agresszív és emberéleteket veszélyeztető medvék kilövését, ha más módszerek eredménytelennek bizonyulnak.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma.

A medvepopuláció megőrzésére 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.