Elárverezték Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor repülőgépét

Vágólapra másolva!
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori elnöki repülőgépe, amelyet nemrég árvereztek el 120 ezer euróért - közölte szerdán a román média.
Vágólapra másolva!

Az 1989-ben rögtönítélő bíróság által feleségével együtt kivégzett egykori kommunista diktátor használati tárgyai közül májusban kínálta eladásra

a bukaresti Artmark aukciósház a ROMBAC 1-11 típusú elnöki gépet, amelyet angol licenc alapján gyártották Romániában.

Ez volt az egykori keleti tömb első és egyetlen olyan lökhajtásos utasszállító repülőgéptípusa, amely nem a Szovjetunióban készült.

A 119 férőhelyes, óránként 870 kilométeres végsebességű modellből mindössze kilenc készült 1982 és 1989 között a bukaresti repülőgépgyárban.

A kikiáltási ára 25 ezer euró volt, végül 120 ezer euróért kelt el, így az idei első fél év első tíz legnagyobb értékű romániai elárverezett tárgyainak listáján található.

Az Artmark szerint a repülő amerikai tulajdonosa, Brian Hyndman úgy döntött, hogy egy szponzorálási szerződés formájában ingyen a repülési múzeumnak adományozza a gépet.

Az adományozó ezzel azt akarja, hogy ez a történelmi tárgy megmaradjon és bekerüljön azon ikonikus repülőmodellek sorába, amelyek fontos szerepet játszottak a világtörténelemben.

A repülőgépet a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren adták át a múzeumnak.