Az azeriek szerint az örmények megint megsértették a tűzszünetet a határon

Hegyi-Karabah katonák konfliktus
Karabah védelmi hadseregének katonái egy teherautó hátuljában Martakert városába vezető úton 2020. szeptember 29-én.
Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán szerint az örmény fél ismét megsértette a legutóbbi tűzszüneti megállapodást, amikor területéről lőtte az azeri fegyveres erők állásait - közölte csütörtökön a bakui védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint az örmény erők csütörtök hajnalban Baszarkecsar régió Juhari Sordzsa falu irányából gépfegyverekkel és gránátvetőkkel lőtték a Kelbajar régió Zeylik falujában állomásozó azeri állásokat. Az azeri oldalról viszonozták a belövéseket.

Az azeri hadsereg ellenőrzése alatt tartja a helyzetet

- hangsúlyozta a jelentés.

Szerdán a felek heves tűzpárbajt vívtak a közös határon. Ebben két azerbajdzsáni katona megsebesült, három örmény katona meghalt, öt megsebesült. A felek még aznap a területen békefenntartó feladatokat teljesítő orosz fél kezdeményezésére újabb tűzszünetről állapodtak meg.

A tavalyi hegyi-karabahi háború utóhatásaként az örmény Szjunik és Gegarkunik tartományok határtérségében május 12-e óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be. Május 27-én Azerbajdzsán azt közölte, hogy

elfogott hat örmény katonát, amikor szabotázsakció céljából megpróbálták átlépni a határt.

Karabah védelmi hadseregének katonái egy teherautó hátuljában Martakert városába vezető úton 2020. szeptember 29-én Forrás: AFP/Narek Aleksanyan

Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de hangsúlyozta, hogy nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen.