A Kaliforniai Egyetem endokrinológiai professzora e-mailben kért elnézést, amiért arra utalt, hogy csak a nők szülhetnek, írja a V4NA.

"Nem akarom, hogy azt gondolják, hogy az óra alatt sugallni akartam valamit, nagyon megköszönném mindenki nagylelkűségét, ha megbocsájtanának nekem. Ismét nagyon sajnálom. Természetesen nem állt szándékomban senkit se megbántani. Azt mondtam, 'amikor egy nő terhes' és ezzel arra utaltam, hogy csak a nők lehetnek terhesek, ezért pedig őszintén elnézést kérek mindannyiótoktól".

Az egyik, névtelenül nyilatkozó egyetemi hallgató azt mondta, hogy az orvos professzorok gyakran kénytelenek bocsánatot kérni azért, amit mondanak, mert "a biológiai nem elismerése transzfóbiának tekinthető".

IllusztrációForrás: AFP/Frederic J. Brown

Amikor az oktatók a nemekről beszélnek, azt legtöbbször társadalmi konstrukcióként ábrázolják, nem pedig egy biológiai folyamatként, tette hozzá a hallgató. Mint mondta, a transzneműek egészségéről tartott előadáson egy oktató kijelentette, hogy "a nem, a szexuális irányultság és a nemi identitás mind olyan konstrukciók, amelyeket mi hoztunk létre".

Vagyis az ország néhány legkiemelkedőbb orvostanhallgatóját arra tanítják, hogy az emberek nem kétnemű emlősök, a nem fogalma pedig csupán egy ember alkotta mű, mondta felháborodva a diák.

A professzorok a diák állításai szerint, sokszor félnek azoknak a hallgatóknak a véleményétől, akik nem hisznek a nemek biológiájában. Az egyetem pedig online fórumokat rendez, ahol a diákoknak joguk van kijavítani az oktatókat, és panasszal élni az irányukba.

Az orvostanhallgatók petíciót is indítottak, amelyben felszólították a professzorokat, hogy nem megfelelő nyelvezetet használnak. Az egyik professzornak azt rótták fel, hogy a "he" és a "she" névmást használja kérdezés nélkül. Annak érdekében pedig, hogy a professzor változtasson a szóhasználatán, petíciót nyújtottak be amiben elmarasztalták a professzort a "cisznormatív nyelv" használatáért.

Ezek után ez az oktató is kénytelen volt emailt küldeni a csoportjának, amiben elnézést kért a bináris nyelvhasználatért.