Heves erdőtüzek pusztítanak a Földközi-tenger keleti medencéje mentén, Törökország déli és Libanon északi részén - jelentették csütörtökön hírügynökségek. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint az antalyai régióban legalább három ember vesztette életét, további 122 megsérült a tűz miatt.

Az Anadolu a török katasztrófavédelemre hivatkozva arról számolt be, hogy

legalább 58 ember szorult orvosi ellátásra a tűzesetek nyomán.

Törökországban a forró időjárás és az erős szél miatt tűz pusztít az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városnál és közeli falvaknál.

Az ország déli területén már második napja tombolnak a lángok.

A mezőgazdasági miniszter, Bekir Pakdemirli elmondta, hogy a Manavgattól 16 kilométerre északkeletre fekvő Kepezbeleni körzetben az emberek kimenekítése közben

egy 82 éves férfit holtan találtak.

Tíz ember pedig a tűzben rekedt a közeli Oymapinar gátnál.

Országszerte aggasztó a helyzet 

A hatóságok már 18 falut és körzetet evakuáltak Antalyában, míg a szomszédos Adana és Mersin tartományokban további 16 falut.

A televíziós felvételeken égő lakóházak és a mezőkön át menekülő emberek voltak láthatók, miközben a tűzoltók helikopterek támogatásával küzdöttek a lángokkal. A mezőgazdasági miniszter szerint a mentési munkálatokban 29 helikopter és 1800 mentő vesz részt.

Pakdemirli Twitter-bejegyzése szerint szerda és csütörtök között 41 területen ütött ki erdőtűz 13 tartományban, bár a legtöbbjüket azóta eloltották.

A tűzesetek által leginkább sújtott térségek között van Mersin és Alanya.

A TRT török állami műsorszolgáltató szerint a tengerparti Marmaris városában található szállodákat ki kellett üríteni, miután tűz ütött ki a város közelében.

A Libanon északi részén fekvő Kubajat régióban ugyancsak hatalmas tűz tombol, lakott területeket fenyegetve.

A lángok oltása közben meghalt egy 15 éves fiú - számolt be a helyi polgári védelem.

Országszerte tombolnak az erdőtüzek Törökországban.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Mustafa Ciftci

Nyolc embert kórházba szállítottak, 25-öt a helyszínen láttak el a mentők, 17 lakost pedig evakuáltak - közölte a libanoni vöröskereszt.

Abbász Mortada mezőgazdasági miniszter csütörtökön a helyzetet ijesztőnek nevezte.

Az óriási tűz sok erdős területet elpusztított, a lángok most a lakóházakat fenyegetik. Hozzátette, hogy a szántóföldek és gyümölcsösök is veszélyben vannak.

Hangoztatta, hogy nincs elegendő erőforrásuk a tűzfészkek eloltására. Egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy a baráti országok a következő órákban segítségükre sietnek.