A koronavírus-járvány erősödése miatt Japánban vészharangokat kongatnak az illetékesek, mert csütörtökre már harmadik napja rekordokat dönt az újonnan fertőzöttek száma. Thaiföldön egy repülőtér raktárhangárját alakítják át kórháznak az egyre több beteg miatt. Kambodzsa lezárta thaiföldi határát a személyforgalom előtt.

 okióban szerdáról csütörtökre 3865 újabb fertőzést jegyeztek fel.

Ez kétszerese az egy héttel ezelőtti adatnak.  

A szám meredeken emelkedik: szerdára 3177 esetet regisztráltak, és már az is rekordnak számított a járvány másfél évét tekintve.

Japán kormánytisztségviselők közölték, hogy a ragály nem csupán a fővárosban erősödik vészesen, hanem országszerte is.

Rekordszámú új koronavírus megbetegedést jelentettek TokióbólForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

 

Először lépte át a kilencezres határt a napi új fertőzések száma, ráadásul jócskán: 9576 esetet jegyeztek fel.

A növekedésben a korábbi vírusvariánsoknál sokkal agresszívabban terjedő, indiai eredetű deltáé a főszerep.

Szinte semmi sincs, ami fékezné a járványt, sok tényező viszont tovább erősítheti

- mondta Omi Sigeru, a japán kormány orvosi tanácsadója, kiemelve az olimpiát és a nyári vakációt.

A legveszélyesebbnek azonban azt tartja, hogy

a társadalom nincs igazán tudatában a válságnak, emiatt a ragály tovább terjed, és félő, hogy súlyosan terhelődik az egészségügyi ellátás

- mondta a tanácsadó.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az emberek tömegével sétálnak az utcákon annak ellenére, hogy a hatóságok megkérték őket, maradjanak otthon.

A tokiói helyzet romlása miatt a fővárossal szomszédos három prefektúra kormányzói azt tervezik, hogy a miniszterelnököt megkérik, hirdessen ki rendkívüli állapotot a területükön.

Kono Taro, a japán kormány oltásügyi minisztere szerdán úgy nyilatkozott az AP-nek: nincs bizonyíték arra, hogy az olimpia résztvevői miatt terjedne a vírus a japán lakosság körében, és szerinte egyetlen belföldi fertőzés sem köthető az olimpiához.

Egy tekintélyes japán pszichológus-professzor, Takajuki Harada ugyanakkor a japán állami tévében kifejtette, hogy

a japán olimpiai sportsikerek lelkesítik a lakosságot és sokan emiatt sem veszik annyira komolyan a járványt, mint korábban.

Eközben Thaiföldön raktárhangárt alakítanak át kórháznak

A kelet-délkelet ázsiai térség más országaiban is romlik a helyzet.

Thaiföldön csütörtökön megkezdték Bangkok egyik repülőterén egy raktárhangár berendezését 1800 ágyas kórháznak, mert meredeken emelkedik a fertőzöttek száma.

Bangkokban már raktárt alakítanaka át a kórházi ellátást igénylő betegek részére - a kép illusztráció.Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Az ország fővárosában nem csupán a kórházak, hanem már az ideiglenes tábori kórházak is megteltek koronavírusos betegek ezreivel.

Thaiföldön szerdáról csütörtökre 17 699-cel nőtt a bizonyítottan koronavírusos fertőzöttek száma, a ragály okán pedig 165-en haltak meg, egy nap alatt a legtöbben 2020 eleje óta.

Kambodzsa lezárta a közös határát Thaifölddel a delta variáns gyors terjedése miatt

A delta vírusváltozat gyors terjedése miatt Kambodzsa lezárta csütörtökön a Thaifölddel közös határát. A rendelkezés alól az áruforgalom kivétel. A határzárat egyelőre augusztus 12-ig rendelte el Hun Sen, Kambodzsa kormányfője.

A 17 millió lakosú országban csütörtökre 765 új fertőzést regisztráltak, eddig összesen 75 ezret a járvány kezdete óta.

Bizonyítottan a ragály miatt 1339-en haltak meg, 11-en szerdáról csütörtökre. Kambodzsában viszonylag magas a lakosság oltottsági aránya, már 40 százalék felett van, a 69 milliós lélekszámú Thaiföldön ugyanakkor a lakosságnak csak a 18,5 százaléka kapott eddig legalább egy oltást, és mindössze 5,5 százalékos a teljesen beoltottak hányada.