Elsőként a világon kubai koronavírus elleni vakcina gyártásába kezd Irán - jelentette szerdán a kubai állami média.

Mindkét országot amerikai szankciók sújtják, amelyek állításuk szerint akadályozzák őket abban, hogy vakcinát importáljanak, ezért saját állításuk szerint kénytelenek magukra hagyatkozni. Mindkét ország több kísérleti oltóanyagot állított már elő. Iránban a kubai Soberana 2 vakcinát fogják gyártani.

Fejlesztői szerint a Soberana 2 hatékonysága 90% felettiForrás: AFP/Joaquin Hernandez

A havannai hatóságok által bemutatott adatok szerint a Soberana 2 és egy másik kubai oltóanyag, az Abdala hatékonysága is meghaladja a 90 százalékot, de ezt szakértők mindaddig kétkedéssel fogadják, míg nem publikálnak róluk tudományosan ellenőrzött tanulmányt valamelyik nemzetközi szaklapban.
A Soberana 2 vészhelyzeti alkalmazását július elején hagyták jóvá Iránban, miután az iráni Pasteur Intézet és a kubai Finlay Intézet, a Soberana 2 kifejlesztője megállapodást kötött, hogy együttműködnek az oltóanyag iráni tesztelésében.

Vicente Verez Bencomo, a kubai Finlay Intézet vezetője az előző héten járt Teheránban, ahol arról beszélt, hogy több millió dózis gyártását tervezik Iránban PastuVac néven.
"Általában 15 év kell, mire egy vakcinát a nulláról a sorozatgyártásig eljut, de sikerült minden lépést egyetlen év alatt megtennünk, és a bizonyíték azt mutatja, hogy nagyon jól működik" - mondta az oltóanyagról Verez Bencomo.

Más országok is érdeklődnek

A Kubában alkalmazott védőoltások 80 százalékát jelenleg is a szigetországban gyártják. A Covid-19 elleni kubai oltóanyagok iránt Mexikó, Vietnam, Argentína és Jamaika és érdeklődik.

A Kubát és Iránt sújtó szankciók elvben nem vonatkoznak a gyógyszerekre és orvosi eszközökre, ám a gyakorlatban meggátolják a külföldi cégeket, hogy szerződést kössenek ezekkel az országokkal, a bankokat pedig abban, hogy végrehajtsák az érintett országokat érintő tranzakciókat.