Nagyobb eséllyel lesznek depressziósak és memóriazavarosak a transznemű felnőttek

galéria, Íme a világ legszebb transznemű hölgyei
Vágólapra másolva!
A Healio orvosi szaklapban megjelent friss cikk szerint a transznemű felnőttek körében nagyobb eséllyel figyelhető meg a kognitív képességek romlása, valamint a depresszió is az átlagos felnőttekhez mérten. A cikk két különböző tanulmány eredményeit összegzi, amelyek nagyon hasonló eredményeket mutatnak.
Vágólapra másolva!

Ethan Cicero, az Emory University orvosi iskolájának professzor asszisztense és kollégái összehasonlították, hogy a kognitív funkciók - mint a gondolkodás és a memória - a transznemű és az átlagos felnőttek mekkora százalékánál számít problémás területnek.

Kiderült, hogy a transzneműek 17 százaléka panaszkodott már ilyen jellegű problémákra, míg az átlagos felnőttek között csak minden tizedik.

Ráadásul fontos felfedezés az is, hogy a kognitív problémáról beszámoló transznemű felnőttek átlagosan 3 évvel fiatalabbak voltak, az átlagos felnőtteknél, vagyis náluk nemcsak nagyobb arányban, hanem korábban is jelentkeznek a gondok.

Illusztráció Forrás: AFP

Cicero az eredményekkel kapcsolatban kiemelte, hogy egyenlőre nem tudják pontosan, hogy mi lehet az oka annak, hogy a transzneműek kognitív képességei korábban és a csoportjukon belül nagyobb arányban romlanak.

Egy másik különálló tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy a transzneműek 37 százalékánál jelentkezik depresszió, mindez pedig jól tükrözi, hogy a nemátalakító műtétek nem jelentenek megoldást a problémáik gyökerére.

A Nickolas H. Lambrou által irányított kutatás kimutatta azt is, hogy a transzneműek 24,7 százalékánál mutatkoztak komoly kognitív problémák, amelyek miatt csak nehezen tudják ellátni a mentális megterhelést igénylő feladatokat.