Hosszan tartó, extrém hőhullám sújtja Görögországot, több helyen jóval 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek. A meleg várhatóan kitart a hétvégén, sőt a jövő héten végig a mediterrán országban - jelentette a helyi meteorológiai szolgálat.

A napok óta tartó forróság után jövő héten az előrejelzések szerint  46 Celsius-fok lehet a napi csúcshőmérséklet Görögország több pontján.  Rodosz szigetén kedden 44 fok lehet. Az éjszaka sem hoz enyhülést, a legalacsonyabb napi hőmérséklet - elsősorban az alacsonyabban fekvő, tengerparti területeken - 30 Celsius-fok fölött marad.

Turisták Athénban 2021. július 29-énForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A görög polgári védelem válságtanácskozást tartott, amelyet követően péntek este hőségriadót hirdettek. Sok településen klimatizált helyeket nyitottak meg azok számára, akiknek nincs otthon légkondicionáló berendezése. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a szabadban végzett munkát, amennyire csak lehet, a minimumra kell szorítani.

Az orvosok arra intették az embereket, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, ne igyanak alkoholt, és viseljenek szellős öltözéket.

Egyes előrejelzések szerint ez a veszélyes hőség akár még további két héten át is sújthatja Görögországot.