Betiltaná a levendulát Brüsszel

levendula
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy az EU veszélyes növénynek minősítené a levendulát - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egy EU-s rendelettervezet veszélyes növénynek minősítené a levendulát – adta hírül az fr24news. Az új szabályozás szerint a feldolgozott levendula (pl. levendulaolaj) csomagolásán kötelezően figyelmeztetést kellene elhelyezni a növényi termék „veszélyességére" vonatkozóan.

A franciaországi levendulalepárlók – és mások – nevében aggodalmait fejezi ki a Twitteren a Generation Frexit vezetője, Charles-Henri Gallois: „Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről."

Jelenleg mintegy 1500 francia vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ami 30 ezer teljes munkaidős munkahelyet jelent. Nem beszélve a turisták évi millióiról, akiket elsősorban a levendulamezők csábítanak Dél-Franciaországba.

A francia termelők azt nem ellenzik, hogy termékeik csomagolásán feltüntessék a potenciális allergiakockázatot, de azt határozottan ellenzik, hogy olyan információkkal lássák el a címkéket, amilyenekkel a vásárlók az ipari vegyi anyagokon, például a sósav vagy különböző tisztítószerek címkéin találkozhatnak. Ráadásul a kisgazdák nem engedhetnék meg maguknak a drága elemzési eljárást.