Bozóttüzek pusztítanak Törökországban és Olaszországban

Marmaris, 2021. július 31. Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a törökországi Marmaris közelében pusztító bozóttűz helyszínén 2021. július 31-én. Négyre emelkedett Törökországban a bozóttüzek halálos áldozatainak száma. A tűzoltók már harmadik napja küzdenek a lángokkal, amelyek 17 tartományban több mint hatvan helyen csaptak fel. Tucatnyi faluból kiköltöztették a lakosokat és néhány szállodából is a vendégeket meg a személyzetet az Égei- és a Földközi-tenger partján. MTI/EPA/Erdem Sahin
Vágólapra másolva!
Több mint nyolcszáz kisebb-nagyobb tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt 24 órában Olaszországban. Közben Törökországban a tűzoltók immár negyedik napja küzdenek az erdő- és bozóttüzekkel.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok szerint Szicíliában 250 alkalommal, Puglia, Calabria és Campania tartományokban összesen 200-szor kellett vonulniuk a tűzoltóknak.

Leégett erdő Cuglieri városa mellett, Szardínia szigetén 2021. július 29-én Forrás: NurPhoto via AFP/Mauro Ujetto/NurPhoto/Mauro Ujetto

Szicília keleti részén rövid időre le kellett zárni a cataniai repülőteret, a tüzek okozta sűrű füst miatt. A hatóságok

150 embert evakuáltak Catania környékén, akiknek a lakóhelyét veszélyeztették a lángok

az Ansa olasz hírügynökség jelentése szerint. Az oltást, amelyet több helyen helikopterről végeznek, az erős szél hátráltatja.

Törökországban 98 helyen égett a növényzet, 88 tűzfészket sikerült megszüntetni, tíz helyen még küzdenek a tűzoltók a lángokkal - írta Bekir Pakdemirli erdőügyi miniszter szombaton Twitter-üzenetben.

Tűzoltók a törökországi Marmaris közelében pusztító bozóttűz helyszínén 2021. július 31-én Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A még el nem oltott tüzek közül három a tengerparti nyaralóhelyei miatt közkedvelt Antalya tartományban van. Törökország földközi-tengeri partvidékén elővigyázatosságból több szállodát kiürítettek, volt, ahonnan csónakokkal menekítették ki a turistákat.

A tüzek eddig négy halálos áldozatot követeltek.

A tűzesetek fő oka a rendkívüli meleg és a hosszan tartó szárazság, de a hatóságok Olaszországban és Törökországban is azt gyanítják, hogy több helyen szándékos gyújtogatás történhetett.