Közel 260 LMBTQ-karakter szerepel animációs gyerekfilmekben

888.hu lmbtq animációs mese
Queer esküvői jelenet a meséből.
Vágólapra másolva!
Az Insider.com összeállított egy olyan adatbázist, amelynek segítségével nyomon lehet követni, hogy különböző csatornákon mely mesékben tűntek fel LMBTQ-karakterek - írta a 888.hu.
Vágólapra másolva!

A portál cikke szerint az LMBTQ-identitások kevésbé nyilvánvaló illusztrációja vagy implicit ábrázolása régóta megfigyelhető az animált gyermeksorozatokban. Megjegyzik:

a közvetlenebb vagy explicit megjelenítés egyre gyakoribb, különösen az elmúlt évtizedben.

Az Insider történelmi visszatekintést is végzett. Mint írják, az adatbázisukban az első olyan gyermekeknek szóló animációs film, amelyben igazoltan LMBTQ-karakter jelenik meg, a SuperTed volt.

A SuperTed egy brit mese, 1983-ban mutatták be. A Disney Channel sugározta, és szerepelt benne egy nem nyíltan meleg karakter, Skeleton, akit gyakran rávettek gonosz dolgok elkövetésére. Skeleton megerősítése a leghosszabb ideig tartott, 31 évvel a show debütálása után az alkotó, Mike Young a Radio Timesnak adott 2014-es interjújában azonosította a karakter szexuális irányultságát.

SuperTed: Skeleton

Az LMBTQ-szereplők évről évre folyamatosan szaporodtak, és a tetőzés 2019-ben következett be, amikor

összesen 74 debütáló vagy megerősített LMBTQ-karaktert találtak. Ez 2017-hez képest 222 százalékos növekedést jelent.

A legtöbb LMBTQ-karaktert, pontosan 39-et, a Steven Universe című mesében azonosították. A Steven Universe 2014-ben debütált Magyarországon.

Queer esküvői jelenet a meséből.

A She-Ra és a lázadó hercegnők (She-Ra and the Princesses of Power) című animációs sorozatban 23, míg a Vadócok (Craig of the Creek) nevű alkotásban 13 LMBTQ-figura jelenik meg.

Ami a szolgáltatókat illeti:

  • a Cartoon Networkön 19,
  • a Netflixen 14,
  • a Disney Channelen 9,
  • a Nickelodeonon 7 LMBTQ-mese volt látható.

Az Insider arra jutott, hogy a ciszgender emberi vagy ember–hibrid nők, valamint a nem humán nők az adatbázisukban szereplő karakterek mintegy 39 százalékát teszik ki.

A transzkarakterek jelennek meg legkevésbé, mindössze négy megerősített transznő, egy transzférfi és egy transznemű nem bináris alak tűnt fel.

Összességében

az agender (nem nélküli), a genderfluid, a transz, a nem bináris, az interszexuális és az eltérő (gender-nonconfirming) karakterek 13 műsorban szerepeltek, a karakterek 21 százalékát teszik ki.

A legtöbb szereplőnél nem lehet pontosan megállapítani, hogy milyen a szexuális beállítottsága. Sok esetben viszont igen, az adatbázisban

  • 50 meleg,
  • 49 leszbikus,
  • 22 queer,
  • 16 biszexuális karakter szerepel.

Kiderült az is, hogy 214 LMBTQ-karakter csak visszatérő szereplőként tűnt fel, 22 műsorban viszont főszereplő volt az LMBTQ-figura.