Romániában meghaladta az ötmilliót a beoltottak száma

románia koronavírus
Alexandra, egy román lány megkapja az új koronavírus elleni oltásának első adagját Valeriu Gheorghita katonaorvostól, az oltási kampány koordinátorától a gyermekek oltóközpontjában, a bukaresti Gyermekek Világa Parkban 2021. június 2-án. Romániában ezen a napon kezdődött meg a 12 évesnél nagyobb gyermekek oltása a koronavírus ellen.
Vágólapra másolva!
Romániában, két hónappal az eredetileg kitűzött céldátum után, szombaton meghaladta az ötmilliót a koronavírus ellen beoltottak száma. A bukaresti kormány szombaton közösségi oldalán jelentette be az ötmilliós küszöb meghaladását.
Vágólapra másolva!

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint 5 000 889 ember - a beoltható, 12 év feletti lakosság 29,5 százaléka, a felnőtt lakosság 31,3 százaléka - kapott eddig legalább egy adag oltást, 4 853 485 embernek pedig teljes a beoltottsága.
Az utóbbi 24 órában valamivel több mint 11 ezerrel emelkedett a beoltottak száma.

Florin Citu román miniszterelnök május elején még azt valószínűsítette, hogy a hónap végéig át lehet lépni az ötmilliós küszöböt.

Akkor még a június elsejére meghirdetett lazítások bevezetését is ezzel a célkitűzéssel hozta összefüggésbe.

Egészségügyi dolgozók egy bukaresti oltóponton Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A kormányfő korábbi becslései szerint augusztus elsejéig a tízmilliós küszöböt kellett volna meghaladni - emlékeztetett a Mediafax hírügynökség.

Romániában március 3-án lépte át a beoltottak száma az egymilliós, március 30-án a kétmilliós, április 25-én a hárommilliós, május 18-án pedig a négymilliós küszöböt.

Tavasszal tehát kevesebb mint egy hónap kellett ahhoz, hogy újabb millióval emelkedjék a beoltottak száma, május közepétől azonban az érdeklődés rohamosan csökkenni kezdett, az oltakozás üteme negyedére esett vissza, ezért az újabb milliós küszöbérték meghaladásához már csaknem két és fél hónapra volt szükség.

A bukaresti kormány szombaton közösségi oldalán jelentette be az ötmilliós küszöb meghaladását. Újabb céldátumokat már nem tűzött ki, csak azt hangsúlyozta, hogy az oltás jelenti a legkézenfekvőbb védekezést a Covid-19 ellen, csökkenti a fertőzés és a vírus továbbadásának valószínűségét és jelentősen csökkenti a súlyos, vagy halált okozó megbetegedés kockázatát.

Romániában július eleje óta ismét emelkedik a fertőzések száma.

Alexandra, egy román lány megkapja az új koronavírus elleni oltásának első adagját Valeriu Gheorghita katonaorvostól, az oltási kampány koordinátorától a gyermekek oltóközpontjában, a bukaresti Gyermekek Világa Parkban. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A fertőzések üteme azóta megháromszorozódott: míg július első hetében nem ért el a 300-at, a hónap utolsó hetében már meghaladta az ezret a hét nap alatt beazonosított fertőzöttek száma.

A szombati napi jelentésben 156 új eset szerepel: ez több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi két hétben a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek és a súlyos estek száma csaknem megkétszereződött: szombaton 403-an beteget ápoltak kórházak Covid-részlegein, közülük 56-ot az intenzív terápián.

Szombaton három koronavírusos fertőzött haláláról számolt be a román stratégiai kommunikációs törzs. A hivatalos kimutatás szerint Romániában 34 281 áldozatot követelt a járvány.