Bajban a német orvosok: a férfi és a nő mellé két új nem közül is kell választaniuk a beutalókon

Vágólapra másolva!
Ezerszám kell kidobnia a régi betegazonosító formanyomtatványokat a német háziorvosoknak, mert kötelezően kell használniuk az új változatot, amelyen az eddig választható két nem helyett immár négyféle gender szerepel. A férfi és nő mellett a "nem meghatározható" és a "transznemű" közül kell tehát a háziorvosnak bejelölnie a megfelelőt, ha vizsgálatra küld egy beteget, írja a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

Az új formanyomtatványon – a hagyományos férfi és női nem mellett - az orvos U betűvel is megjelölheti páciensét: ezt abban az esetben kell megtennie, ha betege „nem meghatározható" neműnek vallja magát.

Új kategóriának számít az űrlapon az X is, ezt akkor kell megadnia az orvosnak, ha páciense transzneműnek érzi magát.

A német háziorvosok körében értetlenséget kiváltó új betegűrlap használata kötelező, a régi, még kitöltetlen formanyomtatványok érvényüket vesztették, azokat minden orvosnak meg kell semmisítenie.

A plusz két gender megjelenése a rendelőkben számos kérdést vet fel a kezelőorvosok számára. Egyrészt a nem meghatározható neműek, illetve a transzneműek esetében kérdésessé válnak a férfiak és a nők esetében kötelező orvosi szűrések, a különböző vizsgálatok (pl. mellrákszűrés) szükségessége, gyakorisága és esedékessége.

Az U és X betűkkel megjelölt betegeknél az egyes laboreredmények megítélése sem egyértelmű, más-más például a referenciaérték a hormonvizsgálatoknál férfiak és nők esetében.

A nem meghatározását a német orvosoknak minden páciensnél el kell végezniük, ha az illető először jön a praxisukba.

Forrás: novekedes.hu

A W női, az M férfi pácienst jelent, az U betűt a magát nem meghatározható neműnek valló páciensnél kell bejelölni, az X-et pedig a magát transzneműnek érző betegnél kell szerepeltetni.