Az egyiptomi vezetéstől kapott vasárnap "hátszelet" a parlament működését felfüggesztő és a kormányfőt leváltó Kaisz Szaíd tunéziai elnök.

A kairói külügyminisztérium közlése szerint Egyiptom hivatalosan is kiáll Szaíd mellett és meg van arról győződve, hogy a "bölcs államfő a lehető leghamarabb megbirkózik a jelenlegi helyzettel". A tárca a részletek kifejtése nélkül hozzátette: el kell kerülni mindennemű erőszakot az állami intézmények ellen az ország stabilitásának megőrzése érdekében.
Egyiptom mellett a térség két másik befolyásos országa, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek az iszlamistákra mért fontos csapásként értékelte a tunéziai elnök intézkedéseit.Ezzel szemben az Egyesült Államok tervezetet követelt, amelynek alapján "Tunézia gyorsan visszatérhet a demokrácia ösvényére". 

Az egyiptomi vezetéstől kapott hátszelet Kaisz Szaíd tunéziai elnök.Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Tunisian Presidency

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton telefonon egyeztetett Raisz Szaíd elnökkel, s a Fehér Ház közlése szerint a mintegy egyórás beszélgetés során Washington új kormány gyors megalakítását sürgette.
A dpa német hírügynökég vasárnapi közlése szerint őrizetbe vették a Szaíd egyik bírálójaként ismert Jasszin al-Ajári képviselőt a tuniszi otthonában. Értesülései szerint két hónapra kerül rácsok mögé egy katonai bíróság 2018-as ítélete nyomán. A TAP tunéziai hírügynökség úgy tudja, a politikust a hadsereget aláásó cselekedetek miatt marasztalták el. Ajári ügyvédei ugyanakkor azt állították, hogy semmit sem tudtak erről a korábbi perről.
Egy sajtójelentés szerint elrendelték Bashír al-Akrámi magas rangú bíró házi őrizetét, aki állítólag kapcsolatban áll az iszlamista politikai erőkkel. Az utasítást Ridha Garszallúi csütörtökön kinevezett belügyminiszter adta ki.