Az újraválasztott szíriai elnök az ideiglenes kormány fejét bízta meg kormányalakítással

Horizontal A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on October 6, 2016  shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Denmark's TV2 channel. / AFP PHOTO / SANA / -
Bassár el-Aszad, Szíriai elnöke.
Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad újraválasztott szíriai elnök ideiglenes kormánya fejét, Huszein Arnuszt bízta meg vasárnap egy tényleges kormány megalakításával.
Vágólapra másolva!

Aszad tavaly augusztusban nevezte ki ideiglenes miniszterelnökké Arnuszt, miután leváltotta Imád Hamisz kormányfőt, mert megítélése szerint képtelen volt kezelni a gazdasági válságot és a nemzeti valuta értékvesztését a háború dúlta és nyugati szankciók sújtotta országban.

Hamisz kormánya számos népszerűtlen intézkedést hozott,

kezdve a súlyos üzemanyagár-emeléstől, a jegyre kapható kenyérfejadagok megkurtításán át az állami támogatások megvágásáig.

Bassár el-Aszad Huszein Arnuszt bízta meg a tényleges kormány megalakításával. Forrás: AFP/-

Az ENSZ számításai szerint a szíriaiak 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A 2011 márciusa óta tartó háborúban mintegy félmillióan haltak meg, és több millióan menekültek el otthonukból.

Az Aszad-rendszerrel szemben még mindig tartó fegyveres ellenállás mára az ország északi-északnyugati részébe szorult vissza. Emellett a kurdok lakta északkeleti régió sincs a központi állam fennhatósága alatt.

Arnusz - aki most 68 éves - már több miniszteri posztot betöltött.

Bassár el-Aszad a hivatalos adatok szerint csaknem 80 százalékos részvétel mellett a szavazatok 95,1 százalékát szerezte meg a május 26-i elnökválasztáson.

A voksolást semmilyen független szerv nem követhette figyelemmel. A választások eredményét csalásnak minősítette a szíriai ellenzék, valamint több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, és az Európai Unió is.