Milliók kerülhetnek utcára az Egyesült Államokban

health Horizontal
Pedestrians cross a road before a broadway street sign in New York city on July 30, 2021. - Broadway will require audiences to be fully vaccinated and wear masks at all shows, New York's theatre industry announced Friday, as the US steps up mandatory vaccinations. (Photo by Ed JONES / AFP)
Vágólapra másolva!
Lejárt szombaton éjfélkor az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett szövetségi kilakoltatási tilalom. Több millió ember néz szembe azzal a veszéllyel, hogy utcára kerül, jobb esetben hajléktalanszállóra - jelentették hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még júniusban közölte, hogy nem hosszabbítja meg a szövetségi szintű tilalmat július 31-e után, a legfelsőbb bíróság 5:4 arányban meghozott ítélete ezt csak eddig teszi lehetővé. A demokrata többségű kongresszusnak volt lehetősége ezt felülírni, de nem tette meg.

A rendelet azokra az egyedülálló bérlőkre vonatkozott, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 99 000 dollárt.

Házaspárok esetén pedig azokra, akiknek a közös éves jövedelme nem több mint 198 000 dollár.

Az AP hírügynökség ismertetése szerint annak, hogy egyelőre nem sikerül megoldani a lakbérfizetéssel elmaradók helyzetét, számos oka van, részben politikai.

Sétálók New Yorkban 2021. július 30-án Forrás: AFP/Ed Jones

A washingtoni kongresszus tavaly egy csaknem 47 milliárd dolláros keretet szavazott meg a be nem fizetett lakbérek pótlására, a kifizetés a helyi önkormányzatokon keresztül azonban nagyon lassan folyik.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön közölte, hogy nem támadja meg a legfelsőbb bíróság határozatát, miszerint a moratórium július 31-e után nem hosszabbítható meg.

Az AP szerint az elnök attól tartott, hogy a bíróság erre válaszul olyan határozatot hoz, amely széles körben korlátozza a kormány cselekvési lehetőségét az egészségügyi válságokban. Ehelyett a kongresszust szólította fel, hogy gyorsan ismét hosszabbítsa meg a moratóriumot. A Demokrata Párt azonban nem tudott olyan törvényjavaslatot összeállítani, amely többségi támogatást kapott volna, mert még saját soraikban is voltak kétkedők a tervezettel kapcsolatban.

Több demokrata párti képviselő az elnököt okolja a moratórium lejárta miatt, szerintük meg kellett volna támadnia a legfelsőbb bírósági határozatot. Az AP szerint az ügy jelentős törés az elnök és párttársai között.

Több tagállam, például New York saját hatáskörben meghosszabbította a kilakoltatási tilalmat.

Hivatalos adatok szerint március végén mintegy 6,4 millió amerikai háztartás volt hátralékban a bérleti díjjal. Július elsején körülbelül 3,6 millió ember vélekedett úgy, hogy a következő két hónapban kilakoltatás várhat rá.