Legalább ötszörösére nőtt a gyermekkatonák száma a Burkina Fasó-i szélsőségesek soraiban

Afrika terrorizmus Száhel, Movement for Oneness and Jihad in West Africa (MUJAO), dzsihád, Gao, Mali
TO GO WITH AFP STORY BY SERGE DANIEL - EXCLUSIVE IMAGES A picture taken on July 16, 2012 shows fighters of the Islamist group Movement for Oneness and Jihad in West Africa (MUJAO) sitting in the courtyard of the Islamist police station in Gao. A group of armed youths has arrived in Gao from Burkina Faso, joining hundreds of other young African recruits who have come to sign up with radical Islamists controlling the northern Mali town. The new batch of youths will join others from Senegal and Ivory Coast milling about in the scorching heat in the courtyard of a building the jihadists have made the headquarters of their Islamic-law-enforcing police. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább ötszörösére nőtt a gyermekkatonák lélekszáma a Burkina Fasó-i szélsőségesek soraiban az idén - közölte az AP amerikai hírügynökség vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az AP konfliktusokkal és segélyezéssel foglalkozó nemzetközi szakértők egyik jelentésére hivatkozott, amelyet eddig még nem tettek közzé.

Sandra Lattouf, az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) Burkina Fasó-i képviselője riasztónak nevezte a gyermekek jelenlétét a fegyveres csoportok soraiban. A helyzet pedig annyira aggasztóvá vált, hogy az idén első alkalommal Burkina Faso is bekerült a világszervezet Gyermekekről és a Fegyveres konfliktusokról szóló jelentésébe.

Segélyszervezetek arról számoltak be, hogy az utóbbi időben

egyre több gyermekkatonát látni a dzsihadisták - az afrikai Száhel-övezetben kialakított - ellenőrzőpontjain.

Az utóbbi években a régió nyugati térségében megerősödtek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető csoportok.

Legalább ötszörösére nőtt a gyermekkatonák száma a Burkina Fasó-i szélsőségesek soraiban Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Szakértők szerint

a gyermekkatonák toborzásában nagy szerepet játszik a térséget sújtó szegénység.

Idrissa Sako, a Burkina Fasó-i főügyész helyettese újságíróknak elmondta, hogy egyes gyermekek a szélsőségesekhez csatlakozva akarták előteremteni a tandíjukat. Hozzátette, hogy az iszlamisták 18 dollárnak megfelelő összeget, illetve ajándékokat, például motorokat ígértek nekik, ha megölnek valakit.
A rosszul felszerelt és kiképzett Burkina Fasó-i hadsereg alig képes megfékezni a 2015 óta dúló erőszakot, amelynek során ezrek vesztették életüket és mintegy 1,3 millión voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból.