Három demonstrációt terveztek hétfőn Berlinben, ahol a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások ellen tüntettek volna, de a rendőrség betiltotta a megmozdulásokat. Az egyik eseményre tízezer résztvevőt vártak a szervezők. A hatóságok szerint azért volt erre szükség, mert az eddigi tiltakozásokon szándékosan semmibe vették a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Két tiltakozásra a hatalmas Tiergarten park főútján került volna sor, ahová a szervezők tízezer résztvevőt vártak. Egy másik megmozdulás helyszíne a főváros szívében található Potsdamer Platz lett volna ezer résztvevővel.

Vasárnap csaknem hatszáz embert vettek őrizetbe Berlinben a korlátozások elleni demonstrációkon, amelyeket a gyülekezési tilalom ellenére megtartottak. Közülük sokan a Querdenker (másként gondolkodó) mozgalom tagjai.

A koronavírus terjedésének megakadályozását szolgáló korlátozások ellen tüntetett egy nő augusztus 1-jén BerlinbenForrás: MTI/AP/dpa/Fabian Sommer

A rendőrség jelentős erőkkel vonult ki a főváros utcáira, és vízágyút is bevetett a tüntetők megfékezése érdekében, miközben helikopterekkel figyelték a tömeget. Egy rendőrségi szóvivő elmondta: egyelőre nem tudják, hogy pontosan hányan sérültek meg a vasárnapi tiltakozásokon.

Eközben kórházban meghalt egy 49 éves tüntető, aki igazoltatás közben esett össze vasárnap. A férfi arra panaszkodott, hogy szúró fájdalmat érez a karjában és a mellkasában. A rendőrök elsősegélyben részesítették és mentőt hívtak hozzá, de később meghalt. Az ügyben nyomozást indítottak.

Résztvevők a korlátozások elleni, nem bejelentett tüntetésen Berlinben augusztus 1-jénForrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A rendőrség azzal igazolta a tüntetések betiltását, hogy a Querdenker tiltakozásain szándékosan semmibe veszik a távolságtartásra vonatkozó, továbbra is érvényben lévő rendelkezéseket.
Németországban májusban számos járványügyi korlátozást enyhítettek, így például újra megnyithattak az éttermek és bárok. Ugyanakkor például a beltéri éttermekben vagy a szállodákban csak azok tartózkodhatnak, akik teljesen be vannak oltva, vagy már átestek a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegségen, vagy friss, negatív eredményű koronavírus-teszttel rendelkeznek.