Női névmással hivatkozott a BBC az olimpián egy nőnek született sportolóra, aki semleges neműnek tartja magát

Alana Smith
TOKYO, JAPAN - JULY 21: Alana Smith of Team United States practices on the skateboard street course ahead of the Tokyo 2020 Olympic Games on July 21, 2021 in Tokyo, Japan. Skateboarding is one of new sports at 2021 Olympics Summer Games . (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A BBC kommentátorai többször is nőként hivatkoztak egy magát semleges neműnek tartó sportolóra az olimpián, írja Daily Mail-re hivatkozva a Danube Institue. Botrány lett az ügyből, a csatornának magyarázkodnia kellett az LMBTQ-lobbi támadása miatt.
Vágólapra másolva!

Az idei olimpia egyik fő újdonsága a gördeszkázás beemelése volt a sportágak közé. A szokásokhoz hűen a versenyt férfi és női kategóriára osztották, az Egyesült Államok sztárja, Alana Smith pedig magát nem nélküliként azonosítva – de nőnek születve – utóbbiban indult, s egészen az elődöntőig jutott, ahonnan aztán búcsúzott a tornától.

Az esemény végül azonban nem a pályán bemutatott trükkökről vált emlékezetessé, hanem a BBC közvetítéséről. A világhírű csatorna kommentátorait ugyanis heves kritikák érték az LMBTQ-lobbi részéről, miután a verseny alatt Smith-re nem a számára elfogadható névmásokkal hivatkoztak.

Alana Smith Forrás: Getty Images/Ezra Shaw

Magyarként könnyebb dolguk lett volna, hiszen nyelvünkben az egyes szám harmadik személy nem utal semelyik nemre, ellentétben az angollal, ahol a „she" nőt, a „he" férfit az „it" pedig tárgyat jelöl. A genderforradalom képviselői ezért a problémát felismerve azt a megoldást ötlötték ki, hogy a "nembináris személyekre" (vagyis, akik magukat nem gondolják egyik nemhez tartozónak sem) többes szám harmadik személyben kell hivatkozni. A fiatal amerikai a tévedések elkerülése végett még a gördeszkáján is feltüntette az általa preferált névmásokat.

A BBC kommentátorai ennek ellenére a verseny folyamán többször is a női névmást használták, amiből botrány lett

– olvasható a brit napilapban. A tévécsatorna szerint munkatársaik egy ártatlan hibát vétettek, ami gyakran előfordul az élő közvetítések során. Egy szakmabeli kolléga szintén védelmébe vette a kommentátorokat. Mint kifejtette, a két férfi vélhetően nem volt tudatában a helyzetnek, tehát nem rendelkezett semmilyen, a résztvevők szexuális irányultságával kapcsolatos előzetes tájékoztatással, a gördeszkán pedig nem látta a névmásokat.

Alana Smith Forrás: AFP/2021 Getty Images/Ronald Martinez

Az interneten ugyanakkor sokan épp a heves kritikákat nem értették. A különböző közösségimédia-felületeken számos hozzászóló kiállt a kommentátorok mellett, akik szerintük nem hibáztathatóak azért, mert egy női versenyen a női névmást használták. Néhányuk arra is panaszkodott, hogy a világ megannyi problémája közül nem az ilyen apróságokra kellene koncentrálni. Az is beszédes, hogy a Daily Mail üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzésére eddig csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett, mint bármilyen más, de az inkább baloldali Independent posztján is kétszeres ez az arány.