Eddig nyolc halálos áldozata van a rendkívül tűzvészeknek, amelyek Törökország, Olaszország és Görögország népszerű strandajit sújtják. Falvakat és üdülőhelyeket evakuáltak már a megállíthatatlan lángok miatt.

Ötödik napja tombol a tűz Törökország turistaparadicsomaiban, a parton rekedt helyeieket és a nyaralókat a vízi rendészet hajói menekítették meg a lángok elől - számolt be róla a Sky News.

A portál hozzátette, összehangolt evakuációra lehet szükség, ezért a haditengerészet is készenlétben áll.

Tombol a tűz TörökországbanForrás: AFP/Yasin Akgul

Marmaris városában, Törökországban a helyiek is ledöbbentek. Van, aki 15 éve él a városban, de hasonlót még sosem látott. Szakértők szerint is rendkívüli, ami történik: a hőmérséklet most 5-6 Celsius-fokkal magasabb, mint az ilyenkor megszokott. Van, ahol 42 fokot mértek a hétvégén, de nem kizárt, hogy 47 fokkal dől meg a hőségrekord.

 

Hőmérsékleti rekordok dőlnek. Volt, ahol 42 fokot mértek a hétvégénForrás: AFP/Str

Törökországban eddig 120 tűzesetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma eddig nyolc fő, 27 embert pedig kórházban kezelnek.

Az olaszországi Pescara városában sem jobb a helyzet: helyi beszámolók szerint az emberek pánikszerűen menekülni kezdtek a partról, amikor lángok csaptak fel a közeli fenyőerdőből. Többen megsérültek, amikor megpróbálták maguk eloltani az égő házaikat, értékeiket.

Felkészültek a tömeges evakuálásraForrás: AFP

Rodosz szigete is lángokban áll: sokan áram és víz nélkül maradtak, más falvakat pedig ki kellett üríteni. A földön és helikopterekkel, a levegőből is próbálják oltani a tüzet, egyelőre kevés sikerrel.