Erős rendőri védelem mellett, félmeztelen LMBTQ-aktivistákkal zajlott zenei rendezvény Kijevben, az Elnöki Hivatal előtt, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Nemzeti Gárda és a rendőrség megerősített védelme mellett és kordonjai mögött tartottak „zenei felvonulást" LMBTQ-emberek pénteken az ukrán fővárosban. 

Erős rendőri védelem mellett, félmeztelen LMBTQ-aktivistákkal zajlott zenei rendezvény KijevbenForrás: strana.ua

A karpat.in.ua magyar nyelvű kárpátaljai portál arról írt: a program résztvevőit „radikálisok" támadták meg, akadályozva a rendezvényt. Az összetűzésben a rendőrök könnygázt is bevetettek.

A résztvevők – mint írták – „szokatlan jelmezeket" viseltek és elektronikus zenére táncolnak az Elnöki Hivatal előtt. 

A látvány nem a gyengébbik nemnek való"  – így kommentálta a Strana közéleti hírportál azt a videót, amelyen egy piros trikós nő táncol, ujjaival az arcát eltakarva, fején egy Alien-filmekből ismert, xenomorfot idéző sapkával.

Az eseményen – noha nagy port vert fel és nagy számban vonzott ellentüntetőket – kevesen vettek részt. Az említett ukrán portál szerint mindössze néhány tucatnyian képviselték az LMBTQ-jogok és a másság melletti kiállást. A csekély számú résztvevő azonban hangsúlyozta, hogy támogatják azt a törvénytervezetet, amely nyolc évig terjedő börtönbüntetést ír elő a szexuális irányultság, a faji hovatartozás, az életkor és nyelv alapján történő megkülönböztetésért. Szeptemberben rendezik meg Kijevben az éves hagyományos egyenlőségi felvonulást, amelynek fő témája szintén a fenti törvénytervezet támogatása lesz.