Spanyolország, Hollandia és Ciprus magasabb kockázati besorolásba került Ausztriában

koronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, Bécs, Ausztria, reptér, repülőtér, utazás, utasok, várakozás, váró
Passengers wearing facemasks, gloves and safety measures are seen at the terminal, F Gates area of Vienna International Airport VIE LOWW - Flughafen Wien-Schwechat, on July 15, 2020 serving the Austrian Capital but also Bratislava as it is 55km away from the Slovak city during the Covid-19 Coronavirus pandemic era with social distancing measures and disinfecting hand sanitizer everywhere afther the lockdown period. On July 1, Austria issues travel warning for six Balkan states countries, Serbia, Montenegro, Bosnia Herzegovina, North Macedonia, Albania and Kosovo. Passengers traveling from those areas should stay in a 14-day quarantine or must show a negative Covid-19 test but depending on the cases Austria is considering a travel ban, closing the borders to those countries. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Életbe lépett kedden az osztrák egészségügyi minisztérium azon rendelete, amelynek értelmében a Spanyolországból, Hollandiából és Ciprusról érkezőkre a koronavírus-járvány miatt szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak, mint Európa többi országára.
Vágólapra másolva!

A rendelkezés értelmében - amely elsősorban a nyaralásból visszatérőket érinti - az ebből a három országból légi úton Ausztriába érkezőknek vagy teljes immunitással vagy negatív PCR koronavírusteszttel kell rendelkezniük.

A teljes immunitást az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, illetve angol vagy német nyelvű oltási papírral lehet igazolni, a negatív PCR-teszt pedig nem lehet 72 óránál régebbi.

Változnak a beutazási szabályok a Spanyolországból, Hollandiából és Ciprusról Ausztriába hazatérők számára - a kép illusztráció. Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Amennyiben a beutazó ezen igazolások egyikével sem rendelkezik,

a repülőtéren köteles alávetni magát a hatóságok által rendelkezésre bocsátott ingyenes PCR-tesztelésnek.

Ha ez bármely okból kifolyólag - például hajnali érkezés vagy a repülőtéri tesztállomáson kialakult tumultus miatt - nem lehetséges, a beutazónak regisztrálnia szükséges, és 24 órán belül teszteltetnie kell magát, majd az eredményt haladéktalanul el kell juttatnia az egészségügyi hatóságoknak, így elkerülhető a karantén.

Aki nem hajlandó alávetni magát a tesztelésnek, arra akár 1450 euró büntetés is kiróható.

A rendelkezés oka, hogy e három ország járványügyi szempontból az eddiginél magasabb kockázati besorolást kapott.

A szabályozás egyelőre csak a repülőgéppel érkezőkre vonatkozik.

316 új fertőzött

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 085 306-an.

Az elmúlt 24 órában

316 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést,

a járvány kezdete óta 660 262 pozitív esetet regisztráltak.

A kórházban ápoltak száma jelenleg 130, az intenzív kezelésre szorulók 33-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon hárman haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 742-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 644 038.