Fizetett LMBTQ-propagandával készül a svéd hadsereg a Pridera

Vágólapra másolva!
Fizetett LMBTQ-támogató hirdetést jelentetett meg a svéd fegyveres erők (Försvarsmakten) az ország egyik legnagyobb, magát mérsékeltként meghatározó újság címlapján, amely sokakban ellenérzést váltott ki - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Svenska Dagbladet (Svéd Napilap, SvD) címlapján vasárnap – a hétfőn kezdődő, és egy héten át tartó stockholmi Pride fesztivál megkezdésére időzítve – egy szivárványszínű zászlót cipelő svéd katonával jelent meg, „Egy zászló, amit megéri megvédeni" felirattal. Alatta pedig kisebb betűkkel a svéd fegyveresek erők szlogenjének egy átdolgozott változata olvasható:

A hirdetés online gyorsan a támadások célkeresztjébe került, sokan bírálták a svéd hadsereg „aktivizmusát," mondván a „hadseregnek nem kellene politikai kérdésekben megnyilvánulnia, különösen akkor, ha ezt adófizetői pénzből teszik". – A hadseregnek nem Svédország határait, a fontos helyszíneket és valamennyi svéd életét kellene védenie? Amennyire én tudom, a jogok védelme a politikusok felelőssége" – vélekedett például egy hozzászóló a Twitteren.

„Segítenétek megtalálni azt az intézményt, amelyet nem hatott át a baloldali politika és aktivizmus? Nem hiszem, hogy a függetlenség nagy kérés lenne" – fogalmazta meg aggodalmát egy másik felhasználó.

Akadtak ugyanakkor ellenvélemények is, akik szerint helyes, hogy a hadsereg is kiáll a nemek és a szexualitás közötti egyenlőség érdekében – Sokan azt gondolják, hogy a homoszexualitás ellentétes a haza védelmével. Miért van ez? – tette fel a kérdést egyikük.

A svéd fegyveres erők húsz éve vesz részt a Pride-mozgalomban, 2017-ben például olyan képet tettek közzé, ahol egy katonai bakancs fűzője volt szivárvány színű. Míg 2018-ban egy toborzó kampányukban „Nem mindig menetelünk egyenesen" szlogent használták és a katonákat szivárványszínűre festett arccal ábrázolták.

– Egyenlően támogatjuk az emberek értékeit. A hadsereg mindenki számára nyitott, az egyén vallásától, etnikai származásától vagy szexuális orientációjától függetlenül. Noha a hadsereget tradicionálisan férfiasnak tartják, mi próbálunk kitörni ebből a képből – magyarázkodott a svéd Expressen lapnak Therese Fagerstett, a fegyveres erők szóvivője.

Patrick Oksanen újságíró és a Stockholm Free World Forum (Frivärld) agytröszt vezető munkatársa pedig úgy vélte „ez egy szép és egyértelmű hirdetés, ami azt mutatja, hogy a svéd hadsereg befogadó és védi a szerelemhez való jogot". Majd úgy folytatta, tisztában van azzal, hogy a címlap „jobboldali szélsőségesek" támadási felülete lesz. Több politikus, köztük a svéd külügyminiszter is egyetértését és támogatását fejezte ki a svéd fegyveres erők képe kapcsán, amelyet a Twitteren is megosztottak.

Ugyanakkor Ivar Arpi újságíró „szerencsétlennek" nevezte, hogy a hadsereg politikai tényezőként határozta meg magát, hiszen a szivárványszínű zászló sokak szemében egy politikai szimbólum, amely vitaindító és erre a hadseregnek oda kell figyelnie. – Maradhattak volna a svéd zászlónál, az pont megfelelő – mutatott rá.