Kiutasította Ororszország Margus Laidre észt nagykövetet, miután előzőleg Észtországból elküldték a talinni orosz nagykövetség egyik munkatársát. A moszkvai diplomáciai tárca már jelezte Észtországnak, hogy határozott válaszlépésekre készül.

A moszkvai diplomáciai tárca határozott tiltakozását fejezte ki a misszióvezetőnek amiatt, hogy Észtország július 15-én kiutasította az ottani orosz nagykövetség egyik munkatársát, válaszul arra, hogy korábban kémkedés címén nemkívánatos személynek nyilvánították Mart Latte szentpétervári észt konzult.

Margus Laidre észt nagykövetForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

Oroszország kedden arra hívta fel Észtország figyelmét, hogy ne súlyosbítsa tovább a kiutasítások nyomán kialakult helyzetet, mert ellenkező esetben határozott válaszlépést fog tenni. Az orosz fél szerint ezért Észtországot terheli majd a felelősség.

Az érintett észt diplomáciai alkalmazottnak egy héten belül kell elhagynia Oroszországot.

Lattét július 6-án őrizetbe vette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal a váddal, hogy tetten érték, miközben titkosított iratokat vett át egy orosz állampolgártól. A történteket Tallinn provokációnak minősítette.