Ausztriában egyre több a nők elleni erőszak

síró nő bántalmazás családon belüli erőszak
Vágólapra másolva!
A nőket érintő brutalitás egyre gyakoribb jelenséggé válik az osztrák fővárosban, és minden ötödik 30 év alatti nő áldozattá válik. Az esetek számának növekedése miatt az aktivisták aggódnak, hogy az elkövetők büntetései túl enyhék - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az erőszakos bűncselekmények egy részét jellemzően családon belül elkövetett erőszak adja, azonban a körülmények palettája igen színesnek bizonyul. Az osztrák lapok számoltak már be zaklatásról, szóbeli vagy fizikai erőszakról is

Ausztriában folyamatosan emelkedést mutat a nők ellen elkövetett erőszak. (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Nemrégiben házastársi vita miatt tárcsázta a bécsi rendőrség segélyhívó számát egy 45 éves afgán férfi, mert felesége megütötte, erről számolt be a Wien.orf. A feleség azonban ekkor elmondta a rendőrségnek, hogy évek óta szenved a férje általi erőszaktól. A házaspár 13 éves fia pedig tanúsította, hogy az apa egyszer golyóstollat szúrt a combjába. A férfit letartóztatták.

Az afgán férfi állítólag 2006 óta folyamatosan verte a feleségét, mondta Markus Dittrich rendőrségi szóvivő, hozzátéve, hogy a nőnek szexuális zaklatást is el kellett viselnie. "A leírások alapján a 45 éves férfit a bécsi ügyész parancsára letartóztatták és börtönbe vitték", mondta a szóvivő.

Szintén családon belüli erőszaknak minősült az az eset, amikor egy 46 éves férfi a lánya megölésével fenyegetőzött. A férfi állítólag többször is felkereste felesége lakását az ellene kiadott távolságtartási parancs ellenére. Az osztrák állampolgár megpróbálta feltörni a lakás ajtaját, de hiába, mert a betörés kísérletekor találkozott 24 éves lányával, akit megfenyegetett, hogy meg fogja öli. A 46 éves férfit letartóztatták.

Az EU Alapjogi Ügynökségének jelentése szerint Ausztriában a 16 és 29 év közötti fiatal nők 20 százaléka tapasztalt már meg fizikai erőszakot az elmúlt évben. Ugyanezen korosztály 64 százalékának pedig meg kell küzdenie a zaklatással.

Minden ötödik 30 év alatti nő arról számolt be, hogy fizikai erőszakot tapasztalt az elmúlt 12 hónapban. Ezzel Ausztria az első helyen áll Finnországgal együtt. Öt évre visszatekintve a fiatal nők 28 százaléka mondta azt, hogy fizikai erőszakot tapasztalt, és Ausztria a harmadik helyen áll a negatív találati listán.

A bécsi rádió számot adott arról, hogy alig néhány napja történt ilyen eset, amikor két 30 év körüli férfi a tanúvallomások szerint megtámadott egy 16 éves lányt a bécsi Duna-csatornán. A nő arról számolt be, hogy a két férfi más járókelőkre is rátámadt, és palackokat is dobáltak.

Bécs belvárosában a Franz-Josefs-Kai-n, a metró kijárata közelében szemtanúk arról számoltak be, hogy két török férfi provokált 16 év körüli lányokat. Amikor azonban a fiatalok erre nem reagáltak, a férfiak sört öntöttek rájuk, majd verekedés tört ki. Több járókelő közbelépett, akiket ezután szintén megtámadtak.

Összesen négyen sérültek meg, közülük kettőt kórházba szállítottak. Egy 28 éves és egy 17 éves fiatalember megsebesült. Többen pedig könnyű sérülésben szenvednek. A két vádlottnak – akik közül az egyik már ismert volt a rendőrség számára kábítószer-birtoklás és verekedés miatt – alkoholteszten kellett átesnie.

Az adatok megerősíti, hogy a nők elleni erőszak mértékét egyértelműen alábecsülik. Holott Ausztriában a fizikai erőszakot átélt nők aránya az egyik legmagasabb arány az EU -ban.