Ausztriában a kormány a koronavírus-járvány árnyékában is mindent megtesz a biztonságos iskolakezdésért - jelentette ki Heinz Fassmann oktatási miniszter szerdán Bécsben.

Fassmann sajtótájékoztatóján bemutatta azt a tervet, amely a következő tanévben számos biztonsági intézkedéssel a jelenléti oktatást hivatott garantálni.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy mindenképp szeretnék elkerülni az iskolabezárásokat és a bontott csoportokkal zajló, úgynevezett többműszakos oktatást.

Jobb helyzetben vagyunk, mint tavaly ilyenkor, hisz a koronavírus ellen beoltott szülők és pedagógusok sokasága védőpajzsot képez a legkisebbeknek is, de a veszély még nem múlt el

- tette hozzá.

Heinz Fassmann, osztrák oktatási miniszterForrás: APA-PictureDesk via AFP/Michael Indra / SEPA.Media / picturedesk.com/Michael Indra

Rendszeresen fogják tesztelni a diákokat

Egyúttal felhívta a 12-15, illetve a 15-19 évesek figyelmét az oltás fontosságára. Bejelentette, hogy a nyári táborokban bevetett oltóbuszok az ősz folyamán az iskolákba is elmennek, és az iskolaorvosokat is ellátják megfelelő mennyiségű oltóanyaggal.

A tanév első két hetében - függetlenül attól, hogy egy adott diákot már beoltottak-e - rendszeres, PCR típusú teszttel igyekeznek majd kiszűrni az esetlegesen fertőzött diákokat.

Így kívánják megelőzni, hogy a külföldi nyaralásból hazatérő gyerekek behurcolják a vírust a tanintézményekbe.

A későbbiek folyamán azonban a heti háromszori tesztelés már csak azoknak lesz kötelező érvényű, akiket még nem oltottak, illetve korukból kifolyólag még nem olthatnak be.

Rendszeresek lesznek a koronavírus tesztek a tanév során AusztriábanForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A gyerekek az előző tanévben bevezetett pontgyűjtő füzetecskébe ragaszthatják be matrica formájában a negatív teszteredményt, amely az élet más területein is belépőként szolgál majd a számukra.

Az első két hétben a tantermeken kívül kötelező lesz a maszkviselés, a továbbiakban azonban csak akkor, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja.

Folyamatosan fogják figyelni a víruskoncentrációt a szennyvízben

Az oktatási tárca együttműködést kötött a Bécsi Műszaki Egyetemmel és az Innsbrucki Egyetemmel annak érdekében, hogy figyelemmel kísérjék a szennyvíztisztítókban fellelhető koronavírus-örökítőanyag mennyiségét.

Amennyiben az egyes előrejelzések egy adott régióban megnövekedett vírusterhelést mutatnak, az oktatási miniszter regionálisan biztonsági intézkedéseket kíván bevezetni.

Úgy véli, a szennyvízelemzők segítenek a kockázati helyzet szoros figyelemmel kísérésében és a korai reagálásban.

A terv része még, hogy azokban az iskolákban, ahol nem vagy nehezen biztosítható a tantermek rendszeres szellőztetése, légtisztító berendezéseket szerelnek fel. Ezekre a beruházásokra tízmillió eurót különítettek el.

A jelenlegi járványhelyzet Ausztriában számokban

Ausztriában az elmúlt 24 órában 592 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 660 854 pozitív esetet regisztráltak.

A kórházban ápoltak száma jelenleg 122, az intenzív kezelésre szorulók 25-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon ketten haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 744-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 644 388.