Tízezrek tüntettek szerdán a libanoni fővárosban, Bejrútban, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást követelve a város kikötőjében egy éve bekövetkezett több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás miatt.

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint ezrek gyűltek össze a bejrúti tűzoltóságnál, hogy onnan induljanak a kikötő irányába, ahol további két menet résztvevőivel találkoznak.

Az EFE megjegyzi: a tavalyi robbanás halálos áldozatai között 10 tűzoltó is volt.

Az áldozatok képeit kezükben tartó tüntetők a többi között "forradalmat" sürgettek.

Egyes résztvevők libanoni zászlókat vagy olyan transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken igazságszolgáltatást és politikusok felelősségre vonását követelték.

Egyes politikusoknak - mint emlékeztettek - tudomása volt arról, hogy a kikötőben évek óta 2700 tonna ammónium-nitrátot tároltak szakszerűtlenül, ami végül a robbanást okozta.


A tűzoltóságnál gyülekező tiltakozók transzparensein olyan feliratok voltak láthatók, mint például

végezzék ki azokat, akik a nitrátot Libanonba hozták

vagy

az alkotmányban foglaltakat végre kell hajtani, a törvény előtt pedig mindenki egyenlő

Egyes tüntetők politikai vezetők képeit emelték a magasba, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezetet vezető Haszan Naszralláhét, akinek képén a "körözött" szó volt látható.

Tízezrek tüntettek a libanoni fővárosban, Bejrútban, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást követelve az egy éve történt robbanás kivizsgálása miatt.Forrás: AFP/Joseph Eid

A megmozdulások során önkéntesek rózsákat osztogattak, egyes tiltakozók pedig koszorúkkal kezükben emlékeztek meg a robbanás áldozatairól.

A több tízezer emberből álló tömeg a Bevándorló Szobránál, az ammónium-nitrát tárolására használt raktár romjaival szemben állt meg.

Az EFE szerint a biztonsági készültség szintje a vártnál alacsonyabb volt.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt robbanás.