Tízezrek tüntettek Libanonban az egy évvel ezelőtti kikötői robbanás miatt

TOPSHOTS Horizontal
Demonstrators march with posters showing the faces of a victim of the 2020 Beirut port blast, outside the port of Lebanon's capital on August 4, 2021, on the first anniversary of the explosion that ravaged the port and the city. - Hundreds of Lebanese marched on August 4 to mark a year since a cataclysmic explosion ravaged Beirut, protesting impunity over the country's worst peacetime disaster at a time when its economy was already in tatters. (Photo by JOSEPH EID / AFP)
Vágólapra másolva!
Tízezrek tüntettek szerdán a libanoni fővárosban, Bejrútban, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást követelve a város kikötőjében egy éve bekövetkezett több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás miatt.
Vágólapra másolva!

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint ezrek gyűltek össze a bejrúti tűzoltóságnál, hogy onnan induljanak a kikötő irányába, ahol további két menet résztvevőivel találkoznak.

Az EFE megjegyzi: a tavalyi robbanás halálos áldozatai között 10 tűzoltó is volt.

Az áldozatok képeit kezükben tartó tüntetők a többi között "forradalmat" sürgettek.

Egyes résztvevők libanoni zászlókat vagy olyan transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken igazságszolgáltatást és politikusok felelősségre vonását követelték.

Egyes politikusoknak - mint emlékeztettek - tudomása volt arról, hogy a kikötőben évek óta 2700 tonna ammónium-nitrátot tároltak szakszerűtlenül, ami végül a robbanást okozta.


A tűzoltóságnál gyülekező tiltakozók transzparensein olyan feliratok voltak láthatók, mint például

vagy

Egyes tüntetők politikai vezetők képeit emelték a magasba, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezetet vezető Haszan Naszralláhét, akinek képén a "körözött" szó volt látható.

Tízezrek tüntettek a libanoni fővárosban, Bejrútban, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást követelve az egy éve történt robbanás kivizsgálása miatt. Forrás: AFP/Joseph Eid

A megmozdulások során önkéntesek rózsákat osztogattak, egyes tiltakozók pedig koszorúkkal kezükben emlékeztek meg a robbanás áldozatairól.

A több tízezer emberből álló tömeg a Bevándorló Szobránál, az ammónium-nitrát tárolására használt raktár romjaival szemben állt meg.

Az EFE szerint a biztonsági készültség szintje a vártnál alacsonyabb volt.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt robbanás.